Seende industrirobot vann startup-pris på Subcontractor

2017-11-16 12:16  
Fredrik Bruhn från Unibap, tredje person från vänster, med innovationschecken på 100 000 kronor som får lösas in hos det svenska industridesignföretaget Shift Design & Strategy.

ELMIA SUBCONTRACTOR. 33-listanbolaget Unibap kammade hem vinsten och en check på 100 000 kronor när åtta unga teknikbolag gjorde upp i innovationstävlingen Subcontractor Jumpstart.

Just nu pågår underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping. Och en av nyheterna på årets mässa är startup-tävlingen Jumpstart som Elmia arrangerar tillsammans med Teknikföretagen.

I tävlingen fick åtta unga svenska innovationsbolag göra en så kallad säljpitch på en minut på sig att presentera sin marknadsmodell för publiken och en jury med medlemmar från industrin.

Juryn gjorde sedan sin bedömning utifrån kriterier som bland annat skalbarhet, global applicerbarhet, kompetens i teamet och marknadspotential.

Läs mer:

Läs mer: ”Vår nya kamera slår allt som Google har”

Bolaget som gjorde starkast intryck på juryn var Uppsalabaserade Unibap, som tidigare varit på 33-listan i två år – både 2016 och 2017.

Unibap siktar på att revolutionera tillverkningsindustrin genom att förse industrirobotar med artificiell intelligens och säkerhetskritiskt maskinseende. För att lyckas med det har företaget bland annat tagit fram produkten IVS-70, ett processorkort där man byggt på en stereokamera och installerat ai-programvara.

Vinsten i Subcontractor Jumpstart innebär att Unibap kunde åka hem till Uppsala med en prischeck på 100 000 kronor i bagaget.

– Det känns väldigt bra, så klart. Planen är att använda prispengarna till en bredare lansering av IVS-70. Intresset är stort för produkten, och vi tror att den är en viktig pusselbit för att kunna skapa smartare fabriker med robotar som kan se, och på sätt effektivisera produktionen, sänka kostnader och samtidigt avlasta sina mänskliga kolleger. Men den riktigt stora finessen är att det i ett och samma system går att göra flera tillämpningar, säger Fredrik Bruhn, grundare och vd för Unibap.

Läs mer:

Läs mer: Rymdtekniken får fart i industrin på jorden

Vilka är dina intryck av mässan?

– Mycket bra. Det är en stor mässa - de kunder inom tillverkningsindustrin som vi vill få tag i finns här.

Hetaste trenden på årets mässa?

– För oss är den viktigaste trenden att det synas fler och fler lösningar som kombinerar internet of things-teknik med robotik. Det händer mycket i gränsytan mellan artificiell intelligens, robotik och automation just nu.

Här är juryns motivering

"Unibap har redan bevisat sig på marknaden för AI. Juryn har satt särskild vikt vid den tekniska höjden, uniciteten och teamets kompetens.”

I juryn:

Lars Eriksson, professor innovation/design Jönköping University

Tarja zu Dem Berge, fondchef Almi Invest

Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen

Petra Sundström, Director Idea and Innovation Management Husqvarna Group

Stefan Gustafsson Ledell, sektorchef Industri Elmia AB

Alla bolag som tävlade i Jumpstart:

Wematter, Linköping

Unibap, Uppsala

Skymaker, Linköping

Epishine, Norrköping

Tribotextil, Kållered

Ekkono Solutions, Träslövsläge

Univrses, Stockholm

Checkproof, Täby

Publikens pris i form av ett diplom gick till 3d-skrivarföretaget Wematter.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt