Startup

Så här ska de stoppa avlyssning av polis och försvar

Nu ska det bli omöjligt att avlyssna samtal från polisen och Försvarsmakten – med hjälp av företaget Sectra från Mjärdevi Science Park. – Med vårt system kommer det bli totalt omöjligt att avlyssna samtal, säger Sectras VD och koncernchef, Jan-Olof Brüer, till Nyteknik.se.

Publicerad

Just nu byggs den stora nationella satsningen Rakel ut i Sverige. Det nya radiokommunikationssystemet skiljer sig från det förra, då till exempel Polis och Räddningstjänst hade separata system. Rakel kommer nämligen att användas av såväl statliga myndigheter, landsting, kommuner och kommersiella bolag. Företaget Sectra, som är verksamma på Mjärdevi Science Park, har av Krisberedskapsmyndigheten fått uppdraget att hindra avlyssning av det nya systemet. Detta genom ett så kallad TETRA-krypto som skyddar samtal oberoende av terminalleverantör.

– Flera myndigheter som polisen, tullen och kustbevakningen behöver ett förstärkt skydd mot avlyssning. Kryptot som vi erbjuder Rakelanvändare är lättanvänt och främjar säker och effektiv samverkan inom och mellan olika samhällskritiska funktioner, säger Michael Bertilsson, VD på Sectra.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här