Så här ska de stoppa avlyssning av polis och försvar

Nu ska det bli omöjligt att avlyssna samtal från polisen och Försvarsmakten – med hjälp av företaget Sectra från Mjärdevi Science Park. – Med vårt system kommer det bli totalt omöjligt att avlyssna samtal, säger Sectras VD och koncernchef, Jan-Olof Brüer, till Nyteknik.se.

Just nu byggs den stora nationella satsningen Rakel ut i Sverige. Det nya radiokommunikationssystemet skiljer sig från det förra, då till exempel Polis och Räddningstjänst hade separata system. Rakel kommer nämligen att användas av såväl statliga myndigheter, landsting, kommuner och kommersiella bolag. Företaget Sectra, som är verksamma på Mjärdevi Science Park, har av Krisberedskapsmyndigheten fått uppdraget att hindra avlyssning av det nya systemet. Detta genom ett så kallad TETRA-krypto som skyddar samtal oberoende av terminalleverantör.

– Flera myndigheter som polisen, tullen och kustbevakningen behöver ett förstärkt skydd mot avlyssning. Kryptot som vi erbjuder Rakelanvändare är lättanvänt och främjar säker och effektiv samverkan inom och mellan olika samhällskritiska funktioner, säger Michael Bertilsson, VD på Sectra.

Företagets andra VD Jan-Olof Brüer, som även är koncernchef, håller med sin kollega.

– Med vårt system kommer det bli totalt omöjligt att avlyssna samtal, säger han.

Sectras har nu fått sin första order av Försvarets Materielverk och kommer att leverera TETRA-kryptot till de olika myndigheterna inom kort. Precis som många andra företag i Linköpingsområdet verkar de på Mjärdevi Science Park. Något som enligt Brüer varit en stor fördel.

– Det är alltid stimulerande att verka i på platser där många kunskapsföretag är samlade. Det sker många spontana möten och utbyten som är positiva, säger han.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt