Röntgen på nytt sätt gav årets cleantech-pris

2008-11-12 13:18  

Erik Odén, vd och delägare i Kistaföretaget Mantex, möttes av stormande applåder när han i går kväll fick ta emot priset "Cleantech of the Year Award" på avslutningen av Stockholm Cleantech Venture Day.

En enig jury hade stannat för Kistaföretaget Mantex som det unga svenska energi- och miljöteknikbolag som har bäst förutsättningar av de 23 nominerade företagen att bli ett stort svenskt exportföretag med en tydlig marknad och stor internationell potential.

Mantex har utvecklat en teknik att med röntgenstrålar mäta fukthalten i biomassa på bråkdelen av den tid som konventionella metoder kräver.

Dessutom kan Mantex instrument mäta fukthalten kontinuerligt vilket ger möjlighet till snabb korrigering av processen och stora energibesparingar.

Har flugit under radarn
För de flesta deltagarna på Kistakonferensen var Mantex ett okänt företag – fram till i går.

Till skillnad från förra årets vinnare, det kända svenska solenergiföretaget Midsummer, har Mantex ”flugit under radarn” och först nu visat upp sig.

- Vi har haft vår röntgenapparat Grey Orange på test hos Holmen Paper i Norrköping och precis fått vår teknik validerad av professor Mats Nylinder vid SLU i Uppsala. Vi har valt att inte dra på med marknadsföring tidigare säger Erik Odén till Ny Teknik.

Tre radiologer och en serientreprenör
Företag har några år på nacken och bygger på en röntgenteknik som utvecklats och patenterats av fysikern Ragnar Kullenberg, docent i radiologi i Göteborg.

Han och Anders Ullberg patenterade Mantex-tekniken men valde att satsa på en medicinskteknisk variant av och startade företaget Demetech för att beröringsfritt mäta densiteten i benstommen och dra slutsatser om risken för benskörhet.

För fyra år sedan dammade man av det gamla Mantexpatentet, tog man in serieentreprenören Erik Odén och före detta Demetech-kollegan Fredrik Danielsson i kretsen, och startade företaget Mantex, som ägs till lika delar av de fyra.

- Då började vi utveckla tekniken för bland annat fuktmätning och densitetsmätning av flis och ved till värmeverk och pappersbruk. Nu har vi en produkt som heter Grey Orange som mäter fukten i ett lass flis på mindre än en minut mot ett helt dygn med dagens metoder, säger Erik Odén.

Röntgenapparaten Grey Orange
Erik Odén har sin bakgrund i verkstadsindustrin och it-världen, bland annat inom konstruktion och programmering av processorer för inbyggda system. Han byggde bland annat upp it-företaget Tritech, som numera ägs av riskkapitalbolaget Capman.

Erik Odén har varit med och utvecklat mätinstrumentet Grey Orange som mäter egenskaperna i biomassan med röntgenstrålar.

- Olika ämnen absorberar röntgen på olika sätt , En vattenmolekyl skiljer sig från molekylerna i cellulosa och detta fysikaliska fenomen utnyttjar vi för att få fram egenskaperna och fukthalten hos flis, ved eller vad vi nu ska mäta.

- Vi har valt att börja med flis och ved, men vi kan lika gärna mäta sockerrör eller majs eller vilken annan biomassa som helst, säger Erik Odén.

Sparade 20 miljoner kronor
Han säger att kontinuerlig fuktmätning står högt på energiindustrins önskelista.

Holmen Paper i Norrköping, som testat Mantex-tekniken, tror till exempel på en möjlig besparing på 40 GWh el per år om man i processen löpande kan ta hänsyn till fukthaltsvariationer i flisen.

- Jag uppskattar att det innebär en årlig besparing på ca 20 miljoner kronor, säger Erik Odén till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt