Riskmiljoner till mikrovågshjälm från Chalmers

2008-10-07 09:17  
Medfields vd Patrik Dahlqvist testar mikrovågshjälmen. Foto: Andreas Fhager

En hjälm som undersöker hjärnan med hjälp av harmlösa mikrovågor testas under hösten på strokepatienter. Nu ska nya riskmiljoner ta dagens prototyp till marknaden.

Medicinteknikbolaget Medfield Diagnostics tar in 4,5 miljoner kronor i nytt riskkapital till sin unika mikrovågshjälm. Företaget, som knoppats av från Chalmers, har utvecklat en metod att avbilda kroppens mjukdelar med hjälp av mikrovågor och avancerad signalbehandling. Tekniken ger tydliga bilder och är skonsam för kroppen, till skillnad från röntgenstrålar.

Den första produkten är en hjälm för att snabbt avgöra om strokepatienter drabbats av en propp eller en hjärnblödning. Hjälmen har tio antenner som turas om att sända mikrovågor in i hjärnan från olika vinklar, medan de andra nio lyssnar. På så vis får man en stor mängd mätdata, som analyseras med. Under hösten genomför företaget kliniska studier i samarbete med Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

De nya pengarna ska gå till att ta dagens prototyp till marknaden. Finansieringen kommer från de tidigare ägarna Innovationsbron och Sahlgrenska Science Park samt från de nya ägarna riskkapitalbolagen K-Svets Ventures Initium samt affärsänglar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt