Riskkapitalet flödar i Europa - men inte till svenska startups

2015-04-27 10:27  

Inte sedan 2001 har så mycket riskkapital flödat till startups i Europa. Men Sverige finns inte ens med i statistiken för det första kvartalet.

Under det första kvartalet i år uppgick riskkapitalet till europeiska tillväxtbolag till 2,6 miljarder euro, den högsta siffran sedan 2001. Det visar den senaste rapporten från analysföretaget Dow Jones Venturesource.

Pengarna fördelades på 345 företag varav ungefär en tredjedel utvecklar olika tjänster för konsumenter. IT stod för 22 procent, hälsovård för 16 procent. Endast en procent av företagen var verksamma inom energi.

Mest pengar gick till det tyska företaget Delivery Hero som drog in 288 miljoner euro. Tyskland var den stora vinnaren under det första kvartalet och tog emot 35 procent av allt riskkapital. Hack i häl kom Storbritannien med 34 procent. Därefter följer Frankrike och Österrike.

Sverige nämns överhuvudtaget inte i rapporten som även tar upp hur många tillväxtbolag som köpts upp och börsnoterats under det senaste kvartalet. Totalt gjordes 49 uppköp och 12 börsnoteringar av startups som backats upp av riskkapital.

Mest pengar - 470 miljoner euro - betalade läkemedelsföretaget Roche för franska Trophos.

Den största börsnoteringen gjordes av danska Ascendis Pharma som drog in 89 miljoner euro vid noteringen på amerikanska Nasdaq.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Riskkapital

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt