Räddningsdrönare landar hos rymdinkubator

Svenska Flypulse har utvecklat ett drönarsystem för att leverera hjärtstartare. En plats på ESA:s rymdinkubator ska hjälpa dem att lyfta till nästa nivå.

Att bo i en glesbefolkad del av vårt avlånga land kan få ödesdigra konsekvenser för en person som drabbas av hjärtstopp.

I fjol genomförde forskare från Karolinska Institutet en studie i Norrtälje där de testade att leverera hjärtstartare med hjälp av en specialbyggd drönare.

Rutterna för 18 riktiga hjärtstopp som inträffade mellan 2006-2013 i Norrtälje kommun har flugits med drönaren.

Studien visade att drönare kan skynda på tillgången till hjärtstartare rejält.

– Medeltiden från utlarmning till ankomst för drönarna var drygt fem minuter, vilket då var 16 minuter kortare jämfört tiderna som tagit för ambulanserna att köra sträckan historiskt, berättar Sebastian Wallman, vd för Flypulse som har utvecklat drönarna som användes i testet.

Nu är det klart att Flypulse blir ett av fyra nya bolag att antas till Europeiska rymdstyrelsens inkubator, ESA Bic Sweden.

Läs mer:

Läs mer: Ny inkubator ska hjälpa svenska bolag upp i rymden

Inkubatorsprogrammet sträcker sig över två år och innebär bland annat att drönarföretaget får 500 000 kronor i bidrag. Det är pengar som Flypulse ska använda till att vidareutveckla sitt system.

– Drönaren är bara en del av vårt system. Just nu arbetar vi med en markstation där teknik för laddning och fjärrdiagnostik ska byggas in. Parallellt utvecklar vi även programvaran som räddningstjänsten ska använda för att styra och övervaka drönarna, säger

Ett av målen med rymdinkubatorn är att främja bolag som använder data från rymdsatelliter. I fallet med Flypulse handlar det om att dra nytta av topografi- och positioneringsdata för att hitta snabbast möjliga flygväg till den som behöver hjälp.

Förutom pengarna får bolagen på rymdinkubatorn också rätt att använda teknik som har utvecklats av ESA. Flypulse ser nu stora möjligheter att göra sin tjänst vassare genom att bygga in stöd för satellitnavigeringsnätet Galileo och jord- och havsövervakningssystemet Copernicus.

– Dessutom har ESA ett stort internationellt nätverk och är en trovärdig partner som kan öppna dörrar för oss utomlands.

Läs mer:

Läs mer: Klimatteknik från rymden ska rädda kontorsluften

Om allt går i lås inleder Flypulse en ny studie tillsammans med Karolinska Institutet under nästa sommar. Det som ska testas då är att flyga ut drönare parallellt med utryckningsfordon.

–Tanken är inte att drönarna ska ersätta ambulanser. Istället ska de fungera som komplement för att skicka ut hjärtstartare innan räddningspersonalen har hunnit fram, säger Sebastian Wallman.

De har också fått plats i rymdinkubatorn

Cystellar jobbar med en molnbaserad dataplattform för den globala jordbruks- och transportsektorn.

Sol-ionics har utveckat och patenterat nya halogenfria jonvätskor för användning som smörjmedel i rymdindustrin.

Wilda spårning har skapat ett basstationsfritt kommunikationssystem som ska underlätta räddningsarbete vid stora skogsbränder.)

Kalle Wiklund

Johan Kristensson

Mer om: Drönare Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt