Qlik köps för 25 miljarder kronor

2016-06-02 15:34  
Lars Björk, vd för Qlik Foto: Qlik

It-företaget Qlik köps ut från börsen för nära 25 miljarder kronor. Bland vinnarna finns svenske vd:n Lars Björk.

Qlik grundades 1993 i Lund under namnet Qlik Tech och har specialiserat sig på mjukvara för att visualisera affärsinformation. Sedan några år tillbaka har företaget huvudkontor i Pennsylvania, men huvuddelen av företagets utvecklare finns kvar i Lund.

Under våren har det funnits återkommande spekulationer om att företaget ska köpas ut från Nasdaq-börsen där det är noterat.

Nu meddelar företaget via ett pressmeddelande att den amerikanska fonden Thoma Bravo lagt ett bud på nära 25 miljarder dollar för alla aktierna i bolaget. Det är ungefär 40 procent mer än vad aktierna har handlats för i snitt de senaste tio dagarna.

Bolagets styrelse rekommenderar aktieägarna att anta budet. Enligt Breakit.se är bolagets vd Lars Björk en av de stora vinnarna på affären. Hans aktier och optioner uppges vara värda en kvarts miljard kronor.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Mer om: Qlik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt