Primelabs skannar hela bloggosfären

2007-06-06 23:00  
Primelabs knyter samman tidningar och bloggar. Foto: Henrik Witt

Primelabs har utvecklat en tjänst som knyter samman tidningar och bloggar. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter finns redan bland kunderna. Nu satsar företaget på en internationell expansion.

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter släppte in bloggvärlden på sina nyhetssajter i februari. Bredvid allt fler webbartiklar finns länkar till bloggar som kommenterar just de artiklarna.

Sökmotorn som gör det möjligt heter Twingly och har utvecklats av Primelabs i Linköping.

- För tidningarna är det ett sätt att stärka sitt varumärke och att bevara en central plats i journalistiken. För bloggarna är det en chans att nå fler läsare, säger vd Marin Källström.

Primelabs indexerar bloggar över hela världen. Sökmotorn känner av vartenda "ping", meddelande om att ett nytt inlägg publicerats, från över tio miljoner bloggare. Om inlägget länkar till en artikel i exempelvis DN så ser Twingly till att tidningens nyhetssajt länkar tillbaka till den aktuella bloggen.

Det blir många inlägg att hålla reda på. Vid Ny Tekniks besök har ett nytt rekord precis passerats.

- I natt kom årets femtiomiljonte inlägg, säger Carl Fredrik Wettermark, en av de fyra grundarna.

Svårigheten är att rensa bort spam. Hur företaget hanterar det är en affärshemlighet.

Bloggtjänster som liknar Twingly används exempelvis av Washington Post. DN och SvD var först ut i Europa, enligt Primelabs.

Företaget gör nu en internationell satsning. Sunday Times i Sydafrika håller redan på att införa Twingly. Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat började testa tjänsten i maj, målet är att införa den på bred front.

DN lockar 230 länkar per dag

- Intresset från både läsare och bloggare har varit stort, säger Johan Brandt, utvecklare och projektledare på DN.se.

Nyhetssajten har 230 länkar per dag i genomsnitt, en kraftig ökning. En artikel om Tinky Winky i barnprogrammet Teletubbies lockade till 29 inlägg.

Enligt Johan Brandt håller bloggarna ofta en hög kvalitetsnivå.

Endast i enstaka fall har redaktionen tagit bort länkar som av olika skäl inte platsat.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt