Plasten vet när det hettar till

2008-11-18 23:00  

En liten oansenlig bit plast spelar huvudrollen i det nystartade företaget Jondetech i Uppsala. Plastbiten är egentligen en tunn och böjlig termometer, som är billig att tillverka.

Problemet är inte att hitta användningsområden för den nya ir-termometern, snarare tvärtom. Det märktes under mätteknikmässan Sensors + Test i Nürnberg, då den visades upp för första gången, berättar Jondetechs vd, Mikael Lindeberg.

-?Folk från alla möjliga branscher var intresserade.

Överhettningsvarnare i torktumlare, rörelsedetektorer i tjuvlarm och temperaturmätare i värme- och ventilationsanläggningar var några av förslagen som Mikael Lindeberg fick.

-?Själv tycker jag att de medicinska tillämpningarna är mest intressanta, säger han.

Där vill läkarna bland annat kunna kontrollera kroppstemperaturen hos patienter under långvariga operationer.

Ir-termometern av plast utvecklades ursprungligen av Delsbo-företaget Senseair, för att sitta i deras gassensorer som bygger på ir-teknik. Den flexibla plasttermometern är väsentligt billigare än dagens kapslade kiseldetektorer, och den kan ytmonteras direkt på ett kretskort.

Men när alla nya användningsområden uppenbarade sig bildades Jondetech i januari i år. Nu ska företaget göra en riktig marknadsundersökning, samt tillverka en nollserie om tusen termometrar.

Så tillverkas plasttermometern

* Hemligheten bakom plasttermometern ligger i tillverkningen.

* En hundra mikrometer tjock plastfilm beskjuts med tunga blyjoner. Jonerna lämnar tunna spår efter sig genom plasten, som därefter etsas upp till smala kanaler. De hundra nanometer tjocka kanalerna fylls ömsom med två olika sorters metall (exempelvis nickel respektive vismut) genom kemisk plätering.

* De tunna metalltrådar som då uppstår i kanalerna ansluts omväxlande till varandra på den "varma" mätsidan respektive den "kalla" referenssidan.

* Resultatet är en seriekopplad termostapel som ger elektrisk spänning beroende på temperaturskillnaden mellan den varma framsidan och den kallare baksidan.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt