Nytt test visar hur allergent ett ämne är – utan djurförsök

2017-03-06 17:26  
Anki Malmborg Hager, vd Senzagen, som nu börjar pilotsälja uppföljaren till företagets binära in vitro-allergitest. Foto: Peter Hamlin

Lundbaserade Senzagen har tidigare lanserat ett djurfritt hudallergiprov för kemikalier. Nu går företaget ett steg vidare och börjar pilotsälja ett prov som även visar hur allergiframkallande ett ämne är.

Ny Teknik har fler gånger uppmärksammat Senzagen som grundades 2010 men drog igång sin verksamhet först 2014. Företaget säljer redan nu ett test som med hjälp av genanalys i stället för djurförsök visar om en ny kemikalie är allergiframkallande eller inte.

Nu lanserar företaget uppföljaren, kallad Gardpotency. Testet svarar inte bara ja eller nej på frågan om kemikalien är allergiframkallande, utan också hur allergiframkallande den är. Enligt en europeisk förordning måste kemikalier som klassats som allergiframkallande också potensbestämmas. Samma förordning förbjöd också djurförsök vid test av nya kemikalier för kosmetika år 2013.

Enligt Senzagens vd Anki Malmborg Hager är företagets test det första som kan besvara om ett ämne är allergiframkallande eller inte utan användning av djurförsök.

Läs mer:

Läs mer: Växer snabbt med djurfria tester

Testet kommer nu att börja ”pilotsäljas”. Det är ännu inte validerat av OECD vilket måste ske innan det fullt ut kan börja användas av kemikalieproducenter.

– Vi är mitt uppe i valideringen och kommer att ha data färdigt efter sommaren. Vi ser pilotförsäljningen som ett introduktionserbjudande, säger, säger Anki Malmborg Hager.

Företaget är även på väg att börsnoteras på Nasdaq First North. Även detta väntas ske efter sommaren.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt