Ny rapport kartlägger svenska startup-undret

2016-07-13 12:11  
Professor Robin Teigland. Foto: Juliana Wiklund Photography

Ingen annan stad i världen har så många enhörnings-företag som Stockholm. Ett forskningsprojekt på Handelshögskolan reder ut varför.

Få platser, förutom Silicon Valley, kan tävla med Sverige, och i synnerhet Stockholm, när det gäller högsta antalet ”enhörningar” per capita. Med enhörning menas i det här sammanhanget ett teknikföretag som värderas till minst en miljard dollar inom tio år från sin start. Svenska exempel på den typen av företag är bland andra Spotify, Klarna och Mojang.

I en ny rapport från Handelshögskolan undersöker forskare vad som skapat förutsättningarna för den här typen av företag.

En framgångsfaktor som lyfts fram i rapporten är erfarenheterna av it-bubblans kollaps:

– Lärdomarna därifrån finns över hela ekosystemet: entreprenörer, investerare och riskkapitalister, säger Robin Teigland, professor vid Handelshögskolan och ledare för forskargruppen till Ny Teknik.

– Det var så mycket hype under den tiden, jag var också en del av det. Man körde på utan att tänka igenom det, det fanns en flockmentalitet.

Andra faktorer till den svenska framgången som tas upp i rapporten är Hem-pc-reformen som tidigt gjorde datorer brett tillgängliga och kunskapsutbyte genom både formella och informella nätverk.

– Den tysta kunskapen som förmedlas via informella nätverk är väldigt värdefull, säger Robin Teigland.

Vad tycker du om begreppet enhörning? Ett företag som är högt värderat behöver ju inte vara ett företag som ger vinst?

– I Silicon Valley finns det många som nu vill distansera sig från begreppet, säger Robin Teigland.

Hon menar att begreppet är komplicerat eftersom värderingen bygger på vad företaget förväntas tjäna i framtiden, inte vad de faktiskt tjänar. Ett exempel på hur riskabel en sådan bedömning kan vara syns i rapporten där KNC Miner, som gick i konkurs sent i maj, nämns som ett företag med enhörningspotential.

– Det är bra att man är skeptisk, men det är ett begrepp som associeras med framgångsrika företag - en utvärdering om vad de förväntas skapa för intäkter.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt