Ny rapport i dag: Svensk cleantech klarar finanskrisen

2008-11-11 10:18  
Investeringarna i svensk cleantech har ökat kontinuerligt. Det gjordes fler investeringar under första halvåret i år än under hela 2006. Foto: Colourbox

Riskkapitalet har inte flytt de svenska miljö- och energiteknikbolagen. Sju av tio riskkapitalbolag säger att krisen inte påverkar deras investeringar i cleantech-företag.

Det konstaterar konsultföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers i en rapport som presenteras i dag i samband med Stockholm Cleantech Venture Day i Kista i dag tisdag.

Undersökningen gjordes i slutet av oktober i år, när finanskrisen hade slagit sina klor i banker och riskkapitalbolag.

45 representanter från olika svenska riskkapitalbolag har svarat på frågor om hur finanskrisen och klimatdebatten påverkat investeringarna i cleantech-sektorn.

Generellt har det stora intresset för klimatfrågan påverkat ungefär hälften av riskkapitalbolagen.

Investerar i tidiga skeden
Det märks i ett ökat intresse för innovationer, vilket slår igenom i ett ökat intresse för helt nya teknikföretag i uppstartsfasen.

Två tredjedelar av de riskkapitalbolag som satsat på cleantech har gått in i företag som befunnit sig i uppstarts- och expansionsfaserna.

- Det speglar hur den svenska riskkapitalmarknaden ser ut med relativt många mindre aktörer i de tidigare investeringsskedena, skriver rapportförfattarna.

Energiteknik är glödhett
Energieffektivisering, energiproduktion och energilagring är det tre hetaste områdena enligt riskkapitalbolagens syn på saken. Det gäller både nu och på 5-10 års sikt.

Även återvinning och avfall, vatten och vattenrening, mateial och luft och miljö är högintressanta områden, men med fokus på nutid mer än på 5-10 års sikt.

Transportteknik, energiinfrastruktur och cleantech-konsulter är de minst intressanta områdena, enligt undersökningen.

Lika mycket som hela 2006
Svenska Riskkapitalföreningens medlemmar investerade lika mycket i cleantechföretag under första halvåret i år som under hela 2006.

Under 2006 gjordes det 28 investeringar i cleantech till ett värde av 269 miljoner kronor.

Under 2007 ökade antalet investeringar till 61 och värdet till 358 miljoner kronor.

Under första halvåret 2008 har det gjorts 19 investeringar till ett värde av 275 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt