Ny inkubator har fokus på blockkedjan

2018-09-14 16:00  
Ted Elvhage, medgrundare till inkubatorn Bloxngin. Foto: Privat/Jonas Askergren

Den nya Stockholmsbaserade inkubatorn Bloxngin ska stötta nordiska startups som vill utveckla tjänster som bygger på blockkedjan.

Näst efter ai och maskininlärning har blockkedjan varit det stora modeordet inom it-sektorn de senaste åren. Tekniken bakom kryptovalutan bitcoin har av vissa lyfts fram som ett revolutionerande tekniksprång. Fast faktiska tillämpningar har det varit mer glest med.

Men ett nystartat samarbete i Stockholm kanske kan ändra på detta.

– Vårt fokus är att lyfta fram att blockkedjan är så mycket mer än bara ICO [att samla in kapital med hjälp av en kryptovaluta, reds anm] och kryptovalutor. Utan något som kan förändra dina affärsmodeller, säger Ted Elvhage som är styrelseordförande för investerarnätverket Keiretsu Forum Nordics.

Läs mer: Startup-företag flyttar in till Sting – utvecklar golfrobot

Han är en av medgrundarna till den nya samlingspunkten Bloxngin (uttalas som ”blocks engine”) på Humlegårdsgatan där både små och stora företag ska få hjälp att förverkliga sina drömmar om blockkedjan. Samlingsplatsen blir hos i investeringsfirman Fatfish Globals lokaler, som också en av aktörerna bakom samarbetet.

– Vid sidan av sammanträden och nätverkande ska vi erbjuda rådgivningstjänster inte bara förs startups utan också för större företag som vill använda den här nya tekniken för att förbättra sina processer och affärsmodeller, säger Carlos Barrios som är vd på Inventures.tech som är ett av företagen bakom Bloxngin. 

Dessutom planerar företagen bakom Bloxngin att starta en inkubator för skandinaviska startups som vill utveckla tjänster som bygger på blockkedjeteknik.

Själva inkubatorsprogrammet har inte kommit igång ännu, men ansökningarna har öppnat och Carlos Barrios säger att de för samtal med flera tänkbara företag.

Här är bolagen bakom satsningen:

Fatfish Global Ventures, Kyber Capital, Owlting, Coolbitx, Goodpro och Inventures.tech.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt