Ny fond satsar 150 miljoner på Uppsala-startuper

2019-09-24 16:00  
En färsk mångmiljonfond ska hjälpa unga teknikbolag i Uppsala att komma igång. Foto: Uppsala kommun

Linnéa Capital blir namnet på fonden som ska få Uppsalas tech-scen att blomstra. Bakom satsningen står statliga Saminvest och en rad affärsänglar.

Från och med oktober beräknas den nya fonden Linnéa Capital vara igång. Målet är att satsa 150 miljoner kronor i tillväxtbolag som är knutna till UIC, Uppsala Innovation Centre.

Unga teknikbolag som antas till acceleratorns affärsutvecklingsprogram kommer att erbjudas en startinvestering på 500 000 kronor för att komma igång. Investeringarna kan sedan ökas i ett senare skede.

Läs mer: 135 miljoner till svenska elhojstillverkaren Cake

– Jag ser fram emot starten av Linnéa Capital som ytterligare kommer förstärka en acceleration av bolagsutvecklingen i vår växande region, säger Per Bengtsson, vd på UIC.

Ska stängas redan i höst

Den nya fonden finansieras av statliga Saminvest och en rad privat, än så länge icke-namngivna affärsänglar. Linnéa Capital kommer att förvaltas av UIC, men acceleratorn ska inte ta några ägarandelar i bolagen.

Fonden kommer att stängas redan under hösten, och är tänkt som ett komplement till UIC:s modell med affärsutvecklingsprogram.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup Uppsala

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt