Nordea söker nästa Klarna i Stockholm

2016-05-12 10:38  
Jussi Mekkonen Foto: Nina Kaverinen

Nu öppnar Nordea sitt första acceleratorprogram i Stockholm för unga finansteknikbolag. När banken körde motsvarande program i Helsingfors i höstas sökte 170 bolag från hela Europa.

Startups från hela världen kan söka programmet. De 50 mest lovande bolagen bjuds in till Oslo i augusti för en veckas utbildning och ännu en urvalsprocess. De 20-30 bästa får sedan delta i ett 12 veckors acceleratorprogram med början i september.

Nordea körde programmet i Helsingfors i höstas, och då sökte över 170 bolag från hela Europa sökte till tremånadersprogrammet, bland annat ett antal svenska bolag. Tolv företag valdes ut - dock ingen svensk - och flyttade in i Nordeas lokaler i Helsingfors.

– Vi ville sitta riktigt nära varandra, rent fysiskt, för att kunna utbyta kunskap. Vi hade 24 egna mentorer från Nordea som jobbade med bolagen, säger Jussi Mekkonen, biträdande chef för den finska bankverksamheten.

Första programmet i Helsingfors är avslutat, och Mekkonen säger sig vara extremt nöjd.

Av de 12 bolag som deltog i acceleratorprogrammet i fjol är det två - Jenny och Feelingstream - som nu testas som pilotprojekt hos Nordea. Alla 12 är fortfarande verksamma, försäkrar Nordea.

När programmet nu ska köras på nytt, och denna gång även i Sverige, vill Nordea samarbeta än mer intensivt med startupbolagen. Närheten är avgörande, menar Jussi Mekkonen, som inte förstår andra storföretag som väljer att placera innovationsbolagen i någon annans inkubatormiljö.

Jussi Mekkonen hymlar inte om Nordeas motiv:

– Först och främst ville vi visa vår egen organisation hur startups jobbar med innovationer. Men vi ville också få en bättre koll på vad som kokar därute – vilka nya finansiella tjänster och affärsmodeller som är på gång, säger han.

Om det är rätt väg för ett startup-bolag som vill in i finansbranschen att samarbeta med storbanker som Nordea diskuteras förstås. Möjligheten att använda Nordeas it-system och komma i kontakt med Nordeas kunder är fantastiskt, menar förespråkarna. Medan andra varnar småbolagen för att bli uppätna av bankjätten. "Klarnas grundare hade ju knappast sökt sig till Nordeas accelerator", som en i branschen säger.

Nordea kör acceleratorprogrammet med det finska riskkapitalbolaget Nestholma, som kan ge finansiellt stöd. Nordea går inte in med något ägande i bolagen, men bidrar med tekniskt kunnande, affärsutveckling och möjlighet att koppla upp sig mot Nordeas system.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt