Nätläkaren Krys nya drag: psykologer i mobilen

2017-11-23 16:37  
Forskaren Jesper Enander är den som ansvarar för Krys satsning på digital kbt. Foto: Kry

Svenska nätläkaren Kry är i färd med att ta fram en tjänst för digital KBT-terapi i mobilen.

I mars 2015 fick Sveriges sin första digital vårdcentral, startad av det Stockholmsbaserade bolaget Kry.

Sedan dess har striden om de digitala vårdpatienterna hårdnat i takt med att fler och fler aktörer, exempelvis Min Doktor och Medicoo, etablerats.

För att möta konkurrensen breddar Kry nu sin verksamhet. I dag erbjuder Kry bland annat läkarbesök via videolänk, men i framtiden ska verksamheten utökas till även omfatta kognitiv beteendeterapi, KBT, i mobilen.

I dagsläget vill Kry inte avslöja exakt hur den nya tjänsten kommer att se ut. Men ansvarig för satsningen är Jesper Enander, med bakgrund som forskare och psykolog vid Karolinska institutet.

Enligt Jesper Enander går det att koppla mer än hälften av alla sjukskrivningar i Sverige till psykisk ohälsa.

Enander, som har jobbat länge med att modernisera vården av psykisk ohälsa, menar det finns ”starka bevis” för att digital KTB-terapi kan ha god effekt på patienterna.

– Kry vågar redan utmana för att patienter ska få tillgång till vård och med deras tekniska kunnande såg jag en möjlighet att i stor skala kunna förverkliga mina idéer, säger han till sajten Di Digital.

Kalle Wiklund

Mer om: Läkare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt