Nanofabrik åt industrin planeras i Lund

2016-03-24 10:09  
Pilotanläggningen ProNano planeras i Lund. Foto: Lunds universitet

En fabrik för pilotproduktion av prototyper skapade med nanoteknik. Det vill Lunds universitet och tekniska högskola få till. Med på banan är Region Skåne och statens bolag för industriforskningsinstitutet, Rise.

I Lund finns mycket av Sveriges spetskompetens inom nanoteknik samlad . Hit hör bland annat tekniken med nanotrådar, en teknik som i dag sysselsätter 240 forskare vid Lunds universitet och som hittills knoppat av fem bolag. Nu siktar universitetet och regionen mot nästa mål; en produktionsanläggning för pilotserier av nya nanoteknikprodukter.

 Tanken är att fabriken, som går under namnet Pronano, ska kunna erbjuda företag hjälp med allt ifrån avancerade instrument till personal som är van att arbeta med de krav som ställs för kommersiella produkter. Eller med andra ord det som krävs för att utveckla och kommersialisera nya produkter tillverkade med nanoteknik.

- En satsning på industrialisering av nanomaterial i just Lund ter sig naturligt eftersom man just här lyckats kombinera världsledande materialforskning med etablering av ett antal företag där forskningen tas hela vägen till marknaden, säger Lars Samuelson, grundare av NanoLund vid Lunds universitet och initiativtagare till ProNano.

Ännu så länge handlar det om en avsiktsförklaring och beskrivning av en modell där andra delar av nanoforskning i regionen beskrivs och sys samman. I den beräknas driften för ProNano hamna mellan 25 till 125 miljoner kronor per år. Instrumentkostnaden uppskattas till 500 miljoner kronor. Här ingår bland annat instrument för tillverkning av nanotrådar av galliumnitrid och andra så kallade tre-fem material.

- Visionen är att skapa förutsättningarna för en svensk industri baserad på avancerade nanomaterial, säger Heiner Linke, föreståndare för NanoLund.

Nästa steg är att samla tillräckligt med intresse för att kunna gå igång med byggandet. Först ska en affärsplan tas fram och dialog etableras med intresserade företag samt investerare. Dessutom gäller det att ordna de tillstånd som behövs. Förhoppningen är att bygget ska kunna påbörjas redan i år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL