Microsoft spanar efter svenska startups

2019-05-13 15:00  

Vad har Niklas Zennström och "Notch" gemensamt? Båda har sålt bolag till Microsoft. Nu är mjukvarujätten ute på svensk startup-jakt igen, skriver DI.

Hon är den framgångsrika företagsledaren med mer än 25 års erfarenhet från it- och telekombranschen - senast som chef för Telia Sverige. Nu leder Hélène Barnekow Microsoft Sverige, där hon tog över som landschef vid årsskiftet.

Microsoft har haft en urstark utveckling under de senaste åren, och passerade nyligen Apple som världens högst värderade företag. Nyckeln till succén har varit en lyckad omställning av tjänster som Outlook och Azure till molnbaserade prenumerationer.

Inte längre någon "traditionell it-partner"

I en intervju med Dagens Industri, DI, lägger Hélène Barnekow ut texten kring hur Microsoft och dess Sverigeavdelning ska fortsätta att växa.

En viktig strategi framåt är att fortsätta på den utstakade vägen där bolaget har gått från att vara en traditionell it-partner, som enbart fokuserade på enskilda transaktioner, till att bli en "långsiktig digitaliseringspartner". På Microsoft Sveriges kundlista i dag märks bolag som Tetra Pak, H&M och Anticimex.

Läs mer: Microsoft bygger ny webbläsare – med hjälp av Google

– Våra medarbetare flyttar ibland ut till kunderna och hjälper dem i övergången till molnet. En av våra främsta styrkor gentemot konkurrenterna är vår stora lokala organisation, säger Hélène Barnekow, som dock inte vill avslöja exakt hur många svenska företag som har valt Microsoft framför Amazon Web Services (AWS), till exempel.

Så mycket kostade Skype och Mojang

Microsoft har också en historia av att köpa bolag som har växt fram ur Sveriges frodiga teknikmylla. Förvärven av Skype, grundat av Niklas Zennström, och Markus "Notch" Perssons skapelse Minecraft hör till några av startup-världens mest uppmärksammade. Prislappen för Skype landade på omkring 53 miljarder kronor. Mojang, spelstudion bakom Minecraft, kostade å sin sida motsvarande nära 18 miljarder kronor.

2017 öppnade Microsoft plånboken på nytt, denna gång för 3d-bolaget Donya Labs från Linköping.

Nu är molnjätten på jakt efter innovativ, svensk teknik igen. För DI berättar Hélène Barnekow att hon inte håller det som otroligt att fler svenska bolag kan hamna på Microsofts radar framöver.

Läs mer: Microsoft: Nu behöver du inte mata ut ditt usb-minne längre

– Jag har redan hunnit prata med vår globala M&A-avdelning ("Mergers and Acquisitions", det vill säga företagsförvärv, reds anmärk.) och vet att de är aktiva i hela världen, självklart även i Sverige. Jag hoppas att jag själv kan komma med tips så småningom, säger Hélène Barnekow till tidningen.

Inom kort ska Microsoft dessutom lämna Stockholmsförorten Akalla efter 28 år. Flyttlasset går till centrala Stockholm, där mjukvarujättens Sverigekontor ska bli granne med Spotify.

Kalle Wiklund

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt