... men jättarna Volvo och Ericsson minskar ännu mer

2014-10-15 05:30  

Storbolagen minskar personalstyrkan i Sverige, väsentligt mer än ökningen hos de hyllade nykomlingarna.

Sedan 2009 har de tio hajpade unga företagen, som Ny Teknik tittat på, skapat 1 600 jobb i Sverige.

Under samma period har landets kronjuvel, Volvogruppen, blivit 6 000 färre.

Landets andra gigant, Ericsson, har samtidigt minskat personalen i Sverige med 720 personer. I den siffran ingår inte nedläggningen av modembolaget med 700 anställda i Lund, som annonserades häromveckan.

Tittar man längre tillbaks i tiden blir neddragningen hos storföretagen än mer dramatisk.

Sedan 1996 har Ericsson bantat antalet anställda i Sverige med 26 000 personer. Kvar är 17 500. Någon ökning i Sverige är knappast att vänta, enligt telekomföretaget.

Men i andra länder har Ericsson vuxit desto mer. Sedan 2009, alltså på knappt fem år, har telekomjätten ökat med närmare 32 000 personer, till 115 000 anställda.

Björn O Nilsson, vd för IVA, Kungliga Ingenjörsakademien, varnar för att jämföra de innovativa företagens tillväxt med ett fåtal storföretags personalneddragningar.

– Frågan är komplex. Många som slutat på Volvo och Ericsson kan i stället ha gått till någon av de svenska teknikkonsulterna som växer starkt, säger Nilsson, som också sitter i teknikkonsulten ÅF:s styrelse.

Enligt färsk statistik har de svenska jobben minskat dramatiskt hos landets 26000 koncerner med dotterbolag utomlands.

Sedan 1987 har den svenska sysselsättningen hos dessa minskat med 210000 anställda, enligt uppgifter från ITPS och Tillväxtanalys.

Mer om: Ericsson Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt