Många tekniknördar på unga maktlistan

2009-04-22 10:00  

Superentreprenörerna Ashkan Pouya och Saeid Esmaeil Zadeh är nya namn på Affärsvärldens lista över unga makthavare. In på listan kliver också Spotifygrundaren Daniel Ek.

Av de hundra mest inflytelserika unga personerna i Sverige jobbar var femte med spjutspetsteknik av något slag.

Det framgår vid en närmare titt på Affärsvärldens Unga Makthavare-lista, som publiceras i tidningen i dag.

Årets lista över de 100 mäktigaste under 40 år innehåller hela 45 nya namn.

Många av de tidigare så inflytelserika riskkapitalisterna har fallit bort och ersatts av den nya tidens hjältar – de framgångsrika entreprenörerna.

De tunga industrinamnenOlof Faxanderpå SSAB,Nicklas Perssonpå ABB-enheten Components,Dennis Helfridsonpå ABB-enheten LV Motors ochAndreas Malmberg på Atlas Copco ligger kvar högt upp på listan.

Diamorph, Prozeo och Organoklick
Men redan på 26:e och 27:e plats kliver de båda persiska superentreprenörernaAshkan PouyaochSaeid Esmaeil Zadehin med sitt uppfinnarbolag Serendipity Innovator.

Ashkan är civilekonom, Saeid är civilingenjör och båda är veritabla serieentreprenörer som startat flera forskningsintensiva företag tillsammans.

Det mest kända är Diamorph, som gör biokemiska material till vindkraftverk och som finns med på Ny Tekniks lista överSveriges 33 hetaste unga teknikbolag.

De har också startat bioteknikföretaget Prozeo och Organoklick, företaget som gör papper med helt nya egenskaper.

Ögonstyraren och musikströmmaren
På 33:e plats går Tobii-grundarenHenrik Eskilssonin. Hans har skapat en världsledande teknik för ögonstyrning av datorer, i produkter som underlättar vardagen för funktionshindrade eller avslöjar hur kunder läser av en webbsida.

Tobii vann it-priset Guldmusen förra året och är nominerat till Stora Exportpriset nu i maj.

På 36:e plats kommer serieentreprenörenDaniel Ek.Han har grundat internetsuccén Spotify, som han startade med pengar från försäljningen av annonsteknikbolaget Advertigo till internetföretaget Tradedoubler. Spotify "strömmar" ut musik på nätet till en miljonpublik i flera länder.

Ett annat renodlat tekniknamn ärBo Andersson, chefsutvecklare och grundare av spelutvecklingsföretaget Grin. Han tar 63:e platsen.

Forskare och internetguruer
Ny på listan är ocksåTheodor Aastrup, grundare av biosensorföretaget Attana som fått 100 miljoner kronor i nytt riskkapital, bland annat av Carl Bennet. Attana är ett av de unga teknikföretag som finns med på Ny Tekniks 33-lista.

Ny på listan är också Astra Zeneca-forskarenLovisa Afzelius.

Googles Sverige-chefStina Honkama och Eniros onlinedirektörMattias Hedlundräknas också in i teknikfacket på Affärsvärldens lista.

Sammanlagt räknar Ny Teknik med att 20 av de 100 unga makthavarna arbetar med teknikintensiva företag – antingen klassisk verkstadsteknik, internetteknik eller helt nya forskningsintensiva företag.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt