Lysande nanotrådar <br></br>får 45 nya miljoner

2006-05-19 08:46  
Nanotrådar funkar med lysdioder.

Nanoteknikbolaget Qunano i Lund tar in ytterliggare 45 miljoner kronor i riskkapital från riskkapitalbolagen Teknoinvest och Provider Venture. Billiga och effektiva lysdioder ska bli den första produkten som innehåller lundaforskarnas nanotrådar.

Qunano startades i oktober förra året med målet att kommersialisera den världsledande forskningen kring nanotrådar som byggt upp av professor Lars Samuelsons grupp vid universitetet i Lund.

Genom att kombinera olika ledande och halvledande material i de tunna trådarna kan lundaforskarna bygga olika elektronikkomponenter.

Nu satsar Qunano i första hand på att utveckla en billig och effektiv lysdiod som bygger på nanotrådar.

- Det unika med vår teknik är att vi kan få nanotrådarna att växa direkt på kisel. De kan också designas för olika våglängder eller kombinationer av våglängder, säger Qunanos vd Bo Pedersen.

Bilindustrin är en tänkbar kund. På längre sikt kan Qunanos lysdioder användas i allmän belysning, säger han.

Närmast ska företaget utveckla produktionsprocessen och arbetsstyrkan på sex personer ska utökas med ytterligare tre anställda.

Utöver lysdioder utvecklar Qunano flera andra produkter, bland annat en transistor baserad på nanotrådar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt