Ljudgeniet satsar på bättre diabetes-vård

2009-06-02 23:00  

En av Sveriges mest framgångsrika teknikentreprenörer byter bransch: från musik till diabetes. -?Det här är faktiskt värre än när jag utmanade musikbranschen, säger Lars Liljeryd.

För ett och ett halvt år sedan såldes svenska Coding Technologies till ljudföretaget Dolby för 1,6 miljarder kronor. Lars Liljeryds komprimeringsteknik hade blivit en världsuccé. Nu hägrade en seglats jorden runt i den egna yachten.

Men entreprenör Liljeryd blev kvar i Stockholm. Han kunde inte motstå frestelsen att försöka skapa ännu en framgångssaga. Det nya bolaget heter Diabetes Tools och utvecklar programvaror för diabetiker. Liksom i Coding Technologies ska nya idéer och avancerad signalbehandling utmana en hel bransch.

-?Och det här kan bli lika stort. Diabetes är den nya världsepidemin och marknaden är enorm, säger Lars Liljeryd.

Men vi tar det från början. Lars Liljeryd fick diagnosen diabetes för några år sedan. Efter att doktorn hade tagit ett enda blodprov.

-?Helt orimligt, tyckte jag som gammal mättekniker. Så jag gjorde egna mätningar.

Blodsocker, blodtryck, ekg, puls och antalet steg. Allt registrerade han under några månader och plottade längs tidsaxlar. Det blev en väldig spridning på mätvärdena. Lars Liljeryd drog slutsatsen att det var brus i signalerna. Det problemet var han van att hantera - det är bara att frekvensanalysera och utveckla filter för att bli av med bruset.

Sedan friskförklarade han sig själv utifrån de rensade mätvärdena. Han fann även intressanta korrelationer mellan olika kurvor. Som att blodsockret sjönk när han inte stressade.

-?Vi ser hela diabetesproblematiken ur en ingenjörs perspektiv. Det handlar om signalbehandling och reglerteknik, säger han.

Nu använder Diabetes Tools metoderna för att utveckla tio olika programvaror. De kan exempelvis användas för att ställa diagnos, styra medicineringen eller för att ge ökade insikter.

-?Det är svårt att motivera personer med typ 2-diabetes att ändra livsstil. Men här kan man se hur små förändringar i kost eller motion kan ge stora utslag, säger Lars Liljeryd.

Flera patentansökningar är inlämnade, och företaget räknar med att starta kliniska tester under hösten. Redan nästa år ska tre eller fyra program lanseras. Det är bråttom.

-?Det finns inga sådana här hjälpmedel i?dag. Nu gäller det att ingen hinner i?kapp oss. Precis samma ångest hade jag i Coding Technologies.

På sikt vill han att bolaget ska bli uppköpt av någon drake i branschen. Precis som Coding Technologies blev.

* Vad säger läkarna då?

-?Det är klart att vi trampar på många ömma tår. Det här är faktiskt värre än när jag utmanade musikbranschen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Diabetes Musik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt