Listplatsen är guld <br></br>värd för Xylophane

2008-03-12 14:13  

Chalmersavknoppningen Xylophane är ett av Sveriges 33 hetaste svenska teknikföretag. Placeringen på Ny Tekniks heta lista skapade gehör hos riskkapitalbolagen och nu tycks vägen ligga öppen för Xylophane.

- Ja den uppmärksamhet som vi fick i går på riskkapitaldagen i Stockholm gör det enklare för oss att få fram de 30-40 miljoner kronor som vi nu söker för vidare expansion, säger Xylophanes vd Håkan Grubb.

Listan över de 33 intressantaste unga teknikbolagen i Sverige i dag inom it, energi, medicin- och bioteknik har mejslats ut av redaktionerna på de båda systertidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.

Alla var där
Den presenteras i dagens nummer av respektive tidning, men redan på tisdagseftermiddagen var det smygpremiär i samband med att Svenska Riskkapitalföreningen höll sitt årsmöte i Stockholm.

Efter att ”heta listan” presenterades för de församlade riskkapitalisterna – ett par hundra - fick tre av bolagen chansen att under två minuter presentera sina företag.

De tre lyckligt lottade bolagen var

1. Tracab,som utvecklar teknik för att ta fotbollsmatcher in i it-världen. Tekniken används bland annat av Aftonbladet i nättjänsten Zoom. I sommar ska Tracabs teknik användas för att följa matcherna i fotbolls-EM.

2. Diamorph,som utvecklar ett nytt supermaterial, som bland annat ska kunna användas för rullningslager för vindkraftverk.

3. Xylophane,som utvecklat ett miljövänligt bioplatsmaterial av jordbruksrester. Xylophane ska ersätta aluminium och oljebaserad plast i laminerade förpackningar.

Sms-röstning
Efter att de tre företagen presenterat sig fick publiken sms-rösta om vilket företag som de helst skulle vilja investera i.

Flest röster fick Xylophane och Håkan Grubb var nöjd.

- Vi fick kontakt med riskbolag som vi inte hade träffat tidigare. Men det viktigaste var kanske att den ökade exponeringen gör det enklare för oss att fortsätta samtalen med de som vi redan har inlett diskussioner med, säger Håkan Grubb.

Bygga fabrik för pengarna
Xylophane behöver riskkapital i storleksordningen 30-40 miljoner kronor för att bygga en pilotfabrik. den behövs för att ta fram mer material till kundförsök, fortsätta produktutvecklingen, för att öka antalet möjligt tillämpningar och för att utveckla produktionsprocessen för en framtida volymproduktion.

- Våra styrkor är att vi ligger rätt ur miljösynvinkel med förnyelsebar råvara, materialet har bra egenskaper och en bra kostnadsbild. Det är en stark kombination, säger Håkan Grubb.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt