Startup

Klimatteknik från rymden ska göra kontorsluften renare

Så här kommer Sally R:s luftbehandlingsaggregat att se ut. Systemet är drygt 3,6 meter långt, väger 800 kg och har en kapacitet på på 1400 liter per sekund. Foto: Sally R
Sally R har precis fått en investering värd sju miljoner kronor. Från vänster: Viktor Kjellberg, vd och affärsansvarig, Anders Edström, produktutvecklare och Fredrik Edström, teknikansvarig.

Nystartade Sally R vill sätta ny standard inom luftrening och ska göra det med rymdteknik. Nu får man en mångmiljoninvestering för att bygga klart sin produkt.

Publicerad

Grunderna till det som skulle bli Sally R tog sin form i ett garage i Hallstahammar. Där experimenterade bröderna Anders Edström och Fredrik Edström med en lösning för att skapa ett smartare ventilationssystem. Målet var att kunna minska energiförbrukningen i fastigheter – och samtidigt rena inomhusluften.

I början av 2016 startade bröderna bolag tillsammans med Viktor Kjellberg, som fick rollen som vd och affärsutvecklare.

Deras produkt är ett nytt slags luftbehandlingsaggregat som kan kopplas på det befintliga ventilationssystemet i fastigheter. Aggregatet använder optimeringsalgoritmer för att räkna ut exakt hur stor del av luften som behöver renas för att uppnå önskad luftkvalitet till lägst energiförbrukning. Utifrån beräkningarna får systemet veta hur stora volym av luftmassorna utifrån och inifrån som ska blandas för att nå bästa resultat för stunden.

För att hitta teknik som kunde minska energianvändningen vände Sally R blickarna mot rymden och International Space Station (ISS). I rymdstationens klimatsystem används bland annat ett slags regenererande adsorptions- och kolfilter för att rena luften från koldioxid och fånga upp vissa spårämnen.

– Teknik som är utvecklad för rymden måste vara strömsnål och gå att återanvända, eftersom man inte kan byta ut komponenter på plats. De egenskaperna ville vi åt. Ett problem med kolfilter i luftaggregat är att man aldrig vet hur lång tid det tar innan det är mättat. Det kan behöva bytas ut redan efter en vecka, berättar Anders Edström.

I fjol antogs bolaget till rymdinkubatorn ESA Bic Sweden, vilket bland annat innebär 500 000 kronor i bidrag för att utveckla verksamheten.

Nu står det klart att även investmentbolagen Tunberg i Stehag, Professionell Ägarstyrning och Almi Invest går in med pengar. Investeringen görs i två steg och är totalt värd upp till sju miljoner kronor. Den första delen ska användas till att vidareutveckla prototypen och nå marknaden, och den andra delen till expansion.

– Sally R är i en tidig fas och har fortfarande mycket att bevisa. Men de har en fungerande prototyp, och potentialen i den tekniska lösningen har verifierats av aktörer inom ventilationsbranschen. Det finns ett stort behov av den typen av energibesparande lösningar på marknaden, säger Jenny Jansson, investeringsansvarig på Almi Invest.

Just nu letar Sally R efter en partner för att göra vidare tester av tekniken. Ambitionen är att ha en färdig produkt innan årets slut.

– Investeringen gör att vi kan öka takten i produktutvecklingen och utöka vårt team, säger Viktor Kjellberg.

Fakta: Sally R

Namnet är en hyllning till Sally Ride, USA:s första kvinnliga astronaut.

Sally R sitter på Expectrum i Skrapan i centrala Västerås. Hösten 2016 antogs bolaget till Create Business Incubator Mälardalen och rymdinkubatorn ESA Bic Sweden.

Bolaget söker just nu patent för delar av sin lösning.

Fredrik Edström, en av tre grundare, driver också bolaget Airwatergreen. Bolaget har utvecklat en teknik för att på ett energieffektivt sätt avfukta rum och lokaler, och var med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista 2015.