Klarnagrundaren tar plats i Swedish Startup Hall of Fall

2017-11-23 20:43  
Glad vinnare. Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd för Klarna, blir femte personen att ta plats i Swedish Startup Hall of Fame. Foto: Kalle Wiklund

Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna, blir femte personen att få sitt porträtt upphängt på Hall of Fame-väggen på startup-hubben SUP46 i Stockholm.

På torsdagskvällen samlades stora delar av Stockholms startup-nätverk på hubben SUP46 för att mingla på evenemanget Swedish Startup Gala.

Galans höjdpunkt var när Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski steg upp på scenen till ljudet av smattrande applåder efter att ha blivit invald i Swedish Startup Hall of Fame.

Utmärkelsen innebär att Siemiatkowski kan sälla sig till exklusiv skara bestående av Niklas Zennström, grundare av Skype och Atomico, stjärnängeln Jane Walerud, Spotify-grundaren Daniel Ek och Sebastian Knutsson, grundaren av King och Sweet Capital, som alla har valts in tidigare.

- Jag blev väldigt glad när jag hörde att jag blivit invald, och stolt över att dela denna äran med dessa ledare, säger Sebastian Siemiatkowski till Ny Teknik, kort efter att han gått av scenen.

Vad är det viktigaste som du och Klarna bidrar med till den svenska startup-scenen?

- Jag hoppas att vi kan inspirera andra, att det går att bygga ett globalt bolag från Stockholm. Kolla på det som Niklas Adalberth gör - det är helt fantastiskt med Norrsken och allt annat. Det samma gäller Victor Jacobsson initiativ och hans tankar.

- Och kolla hur många bolag som har startats av Klarna-alumni. Ur ett ekosystemsperspektiv är det fantastisk kul att se vad de som har varit inblandade i Klarna har gått vidare till.

Vilken är den största förändringen som ni på Klarna står inför?

- He he. Det får vi prata om någon annan gång, säger Sebastian Siemiatkowski med ett leende.

Juryn motivering:

“Genom en unik kombination av vision och framgångshunger har den här personen på ett målinriktat sätt byggt upp ett framgångsrikt företag från grunden. En sann förebild och en startuphjälte som inspirerar nästa generations entreprenörer, oavsett om de idag är studenter eller anställda. Med företagets fortlöpande utveckling, framgång och senaste lanseringen i USA är den här personen ett bra bevis på att man som startup i Stockholm kan växa, skala och bli en global utmanare. Därför har vi äran att välja in Sebastian Siemiatkowski, medgrundare av Klarna, till Swedish Startup Hall of Fame.”

Andra vinnare på Swedish Startup Gala:

Startup Launch of the Year: Fast Travel Games.

Startup Team of the Year: Adfenix.

Startup Expansion of the Year: KRY.

Pay-it-Forward Investor of the Year: Erik Byrenius.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup Klarna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt