Hyllade biotech-startupen Cellink kliver in på börsen

2016-10-11 09:54  
Cellink efter att de vunnit sin plats på 33-listan vid regionfinalen i Göteborg i våras. I mitten syns vd Erik Gatenholm. Foto: Ny Teknik

33-listebolaget Cellink, utvecklare av 3d-skrivare som använder bläck med levande celler, har fått ut sin printer i över 25 länder på rekordkort tid.

Nu tar Göteborgsbolaget steget in på börsen.

Cellink startades i början av året, och har på bara några månader gjort en rejält snabb resa ut på marknader världen över. Produkten som bolaget har utvecklat är en 3d-bioskrivare som använder bläck där hud- och broskceller trivs. Tack vare att bläcket innehåller nanocellulosa får det mekaniska egenskaper som annat biobläck saknar – exempelvis flyter det inte ut, och det går att printa celler och stödstrukturer i ett, vilket är ett måste när organ eller vävnad ska skapas.

Bolaget tog plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista i våras, och har under året lyckats sälja 75 skrivare. Bland kunderna finns ett 50-tal universitet världen över – bland annat välkända Princeton i USA.

Läs mer:

Läs mer: Cellink publikfavorit i 33-listefinal

– Allt började med 33-listan för oss. Vi har kommit på marknaden väldigt snabbt, och finns i dag i över 25 länder. Vi har märkt att det lätt för forskarna att ta till sig och börja använda vår teknologiplatform, säger Erik Gatenholm, vd.

Nu tar Cellink nästa steg. Den 3 november noteras bolaget på First North, som är Nasdaqs marknad för mindre och växande bolag.

– Det är rätt tid för oss, och visar att vi är seriösa. Vi måste ta steget upp från att vara en startup till att sikta på att bli en större spelare inom biotech-industrin.

Läs mer:

Läs mer: 3d-skrivare för hud tar Framtidspriset

I samband med noteringen gör bolaget en nyemission, med målet att få in 23 miljoner kronor, och enligt Erik Gatenholm ska den nya finansieringsrundan bland annat användas till att fortsätta utvecklingen av skrivarna och biobläcket.

Skrivarna som bolaget säljer kostar 5000 dollar styck, vilket motsvarar drygt 43 000 kronor. Köparna betalar sedan 99 dollar styck för patronerna med biobläck. Under årets första åtta månader drog Cellink in 3,7 miljoner kronor, med en rörelseförlust på 250 000 kronor.

– Pengarna från nyemissionen behövs också för att organisationen ska kunna växa, bland annat på supportsidan. Vi kommer dessutom att expandera vår försäljning med målet att komma in på fler marknader.

Cellink

Startår: 2016.

Gör: 3d-skrivare för hud.

Ort: Göteborg.

Grundare: Erik Gatenholm, vd, och Hector Martinez Avila, teknikchef.

Anställda: 12. Kontor i Göteborg och Palo Alto i Silicon Valley.

Kalle Wiklund

Mer om: Cellink 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt