Hela listan: Sveriges hetaste innovationer

2011-02-04 12:48  

De är häftiga att se på och visar Sveriges innovationskraft. Svenska institutet presenterar nu listan över de 20 innovationer som valts ut för att delta i en internationell turné. Dit hör glasklara etiketter med djup och hologramkänsla, ögonstyrning av datorer och plåster som lossnar med ljus.

Sverige tillhör världseliten när det gäller innovationer, och det ska vi visa upp utomlands. Det anser Svenska institutet som nu drar igång arbetet med en spektakulär utställning kring de hetaste svenska innovationer som ligger till grund för unga tillväxtbolag.

Idag presenteras listan över de 20 utvalda företagen. Alla har de innovationer som är tacksamma att visa upp för publik. Eller vad sägs om att prova att styra datorn med ögonen eller att få ett plåster att lossna genom att lysa på det.

Projektledare för utställningen och den kommande turnén är Inger Envall på Svenska institutet:

- Totalt har vi fått in 201 nomineringar från innovationssystemet. Ur dem vaskade en expertgrupp bestående av branschkunniga personer ut 20 bolag som uppfyllde alla våra kriterier.

Kraven som ställdes var att företaget inte får vara äldre än sju år . Det ska vara grundat kring en innovation med hög innovationshöjd, internationell potential samt ha en hög visualiseringsgrad, det vill säga var intressanta att visa upp på en utställning. Dessutom ska innovationerna kunna få uppmärksamhet i internationell media.

Efter att ha studerat listan konstaterar Ny Teknik att ett antal av företagen varit med på den årliga lista över unga heta teknikbolag som Ny Teknik och Affärsvärlden utser varje år .

Har ni titta på vår 33-lista också?

- Jadå, vi upptäckte att flera av de nominerade återfanns på er lista. Det måste vara ett mycket gott betyg år er, säger Inger Envall.

Med urvalsprocessen i hamn startar nu arbetet med att göra utställningen. Premiären sker i Silicon Valley i oktober månad. Efter den amerikanska västkusten går utställningen vidare till den amerikanska östkusten.

- I början av år 2012 är utställningen på House of Sweden i Washington D.C. som har ett innovationstema det året. Efter det siktar vi in oss på Asien.

Här är företagen med de hetaste innovationerna:

Algoryx Simulation

Ozma Speldesign

Division By Zero

Tobii Technology

Penny

Saplo

Accumulate

Flatfrog

Rolling Optics

Oculusai

Nocturnal Vision

Giraff Technologies

BioChromix

Lumina Adhesives

NeoDynamics

I-Tech

MyFC

OrganoClick

Solvatten

Xylophane

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt