Här är Sveriges vassaste idéer

2013-06-14 10:28  

En klättrande lyftkran för vindkraftverk och en mobiltelefon för barn prisades. Men det var cashewnötter som vann entreprenörstävlingen Venture Cup 2013.

Sveriges mest lovande tillväxtföretag heter The Smiling Group, enligt juryn i den prestigefyllda affärsplanetävlingen Venture Cup. Företaget räknar med att lansera de första fairtrade-märkta cashewnötterna i svensk handel i september. Nötterna odlas och förädlas i Gambia, och genom att skanna en QR-kod på förpackningen får kunden en liten videohälsning från bonden. Smiling Group, som tävlade i kategorin Människa och samhälle, belönades med 125 000 kronor i prispengar.

Förutom totalvinnaren utser Venture Cup vinnare i ytterligare tre tävlingskategorier:

Miljö och energi

Erigovis som utvecklar innovativa sätt att bygga vindkraftverk. Företaget har två patent på hur tornkroppen kan resas och tunga komponenter kan lyftas till toppen utan att man behöver använda vanliga lyftkranar. En tidigare artikel i Ny Teknik beskriver konceptet som en ”klättrande lyftkran”.

Life Science och teknik

Tinitell är en mobiltelefon för barn mellan fyra och nio år. Den är tålig, vattenavvisande och har en enda knapp, vilket gör den enkel att använda. Med hjälp av gps kan föräldrarna se var barnet befinner sig.

Webb, mjukvara och media

Content central, en webbaserad tjänst som ska fungera som ett nav för redaktionellt material.

Totalt lämnades 469 affärsidéer in till årets upplaga av Venture Cup.

Charlotta von Schultz

Mer om: Venture Cup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt