Här är Sverige bästa idé

2012-06-15 10:23  

Stärkelse från det lilla fröet quinoa gör hudkrämen vänligare mot såväl hud som miljö. Idén gör Lundabolaget Speximo till årets vinnare i entreprenörstävlingen Venture Cup.

Sveriges framtida tillväxtföretag heter Speximo, enligt juryn i den prestigefyllda affärsplanetävlingen Venture Cup. Vinnaren har sållats fram bland fler än 1000 bidrag.

-Konkurrensen har varit hård i år, och vinsten betyder jättemycket för oss. Det är verkligen en kvalitetsstämpel som visar att fler än vi tror på den här idén, säger Speximos vd Malin Sjöö.

Företagets innovation gör det möjligt att byta ut tensider mot stärkelse från quinoa i hudkrämer. Det skonar känslig hud såväl som miljön och blir dessutom billigare.

Innovationen kom till lite oväntat när en grupp livsmedelsforskare på Lunds tekniska högskola försökte utveckla mat som kan förebygga diabetes. De upptäckte då att stärkelsepartiklar från quinoa fungerar utmärkt som stabilisatorer – de gör att olja och vatten blandas i en emulsion. Precis vad som behövs i en hudkräm. Eller som forskarna själva konstaterar: ”steget mellan majonnäs och hudkräm är minde än man tror”.

Enligt Malin Sjöö visar kosmetikabranschen intresse för lilla Speximo.

-Vi har diskussioner med ett par tillverkare av hudkrämer och ingrediensleverantörer, säger hon.

Namnet på företaget kanske låter lite Lundaspexigt men har en seriös förklaring. Speximo står för Starch pickering emulsion ximo, att frigöra stärkelsepartiklar på en blandning av engelska och latin.

Freebee i Stockholm vann andrapriset. Företaget utvecklar en mobilapplikation som låter användare testa produkter och tjänster gratis mot att de berättar vad de tycker. Tunaspot i Lund belönades med tredjepriset med en tjänst som gör det möjligt att skapa musikspellistor för specifika platser.

Nytt för i år är ett energi- och miljöpris. Det gick till Göteborgsföretaget Biofrigas som gör det billigare att transportera biogas.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt