Här är nitton ljusglimtar i finansmörkret

I dag fick det unga företaget Movinto Fun nytt riskkapital. Men företaget är inte ensamt. Sedan den 1 september har så många som nitton teknikbolag dragit in 700 miljoner. Ny Teknik har hela listan.

Allt är inte nattsvart för nya teknikbolag. Trots lågkonjunktur och finanskris finns det gott om företag som fyller på kassan och siktar på tillväxt.

Idag, tisdag, kom inte mindre än tre teknikbolag med nyheten att de tagit in nya riskmiljoner - Movinto Fun, Byteactive och Chemrec.

Totalt har 19 företag dragit in 700 miljoner i nytt riskkapital sedan den 1 september i år. Det visar Ny Tekniks unika sammanställning.

"Drar nytta av lågkonjunkturen"
En av de entreprenörer som ser ljus på framtiden är Jin Moen, vd för ett år gamla Movinto Fun. Företaget som utvecklar en bärbar spelkonsol för unga tjejer har just tagit in två miljoner kronor i riskkapital från Sting Capital. Därutöver har ett antal affärsänglar gått in med en okänd summa.

- Vi tror stenhårt på vår produkt. Vi kan dessutom dra nytta av lågkonjunkturen eftersom vi behöver anställa fler, säger Jin Moen.

Andra Sting-investeringen i dag
Liknande tongångar kommer från Daniel Lovas och Tobias Ekbom, marknadsansvarig och vd på Byteactive, ett fyramannabolag som också tar in två miljoner från Sting Capital.

– Det blir lättare att rekrytera och köpa in externa tjänster. Det är perfekt för oss, för nu ska vi rekrytera en utvecklare i månaden de närmaste fyra månaderna, säger Daniel Lovas.

Byteactive, som utvecklar en teknik för att enkelt och effektivt göra backup på datorer, tror inte heller att deras marknad drabbas.

– Datalagring är ett hett segment. Vi tror inte på någon tillbakagång, möjligtvis avmattas tillväxten, säger Tobias Ekbom.

Chemrec drog in 160 miljoner
Den största investeringen tillkännagavs också på tisdagen och gjordes i Piteåbaserade Chemrec som utvecklar biodrivmedel ur svartlut.

Företaget tog in sammanlagt 160 miljoner från de tidigare ägarna Volvo Technology Transfer VTT och amerikanska Vantage Point Venture Parters samt av det brittiska riskkapitalföretaget Environmental Technologies Fund ETF.

Flera riskkapitalister som investerar i teknikbolag i tidiga skeden säger till Ny Teknik att de kommer att göra fler investeringar under den närmaste tiden.

- Det är full fart som gäller och vi har fler investeringar som är beslutade men ännu ej genomförda, säger till exempel Martin Gemvik investeringsansvarig på Sting Capital.

Tar längre tid
Alla varnar dock för att det tar längre tid att hitta kunder som är villiga att investera i ny teknik eller köpa upp nya teknikbolag. Entreprenörer måste därför vara beredda på att leva sparsamt.

- De måste hålla kostnaderna i schack och kanske vara beredda att ha ett jobb vid sidan om bolaget för att hålla sig flytande så länge som möjligt med de pengar som de hittar, säger Martin Gemvik.

Finanskrisen och lågkonjunkturen gör det också betydligt svårare att hitta följdinvesterare som kan ta den nya tekniken till marknaden.

Jin Moen hoppas att hennes bärbara spelkonsol ska finnas i butik om drygt ett år, vilket kommer att kräva ytterligare pengar. Men hon är inte orolig.

- Jag tror att bra projekt alltid hittar finansiering.

Här alla nitton bolagen
Här är listan över svenska teknikbolag som fyllt på i kassan med nytt riskkapital sedan den första september i år:

Movinto Fun, tog in 2 miljoner kronor från Sting Capital samt en okänd summa från affärsänglar för sin bärbara spelkonsol BodyBug den 2 december.

Byactive,som utvecklar en ny lösning för kontinuerlig databackup, fick 2 miljoner kronor från Sting Capital den 2 december.

Chemrec,som utvecklar biodrivmedel ur svartlut, fick 160 miljoner kronor från Volvo Technology Transfer VTT, amerikanska Vantage Point Venture Parters samt av det brittiska riskkapitalföretaget Environmental Technologies Fund ETF den 2 december.

Magcompsäkrade i storleksordningen 15 miljoner till sin centrifugalgjutning av magnetelement i november.

Pocketmobile,som gör affärssystem mobila, tog in 50 miljoner kronor från Investor Growth Capital den 14 november.

Replisaurus, som utvecklar en process för att lägga kopparledare på halvledarkretsar, tog in 70 miljoner kronor från Noble Venture Finance den 3 november.

Lyyntog i november in 5 miljoner kronor till sin teknik som gör suddiga bilder och filmer tydliga.

Spotify,musiktjänsten, tog in i storleksordningen 150 miljoner kronor från Creandum och Northzone Ventures under oktober.

Jalbum,fotosajten, lockade 15 miljoner kronor från Nordic Venture Partners den 15 oktober.

Medfield Diagnosticstog in 4,5 miljoner kronor till sin mikrovågshjälm som undersöker strokepatienter den 3 oktober.

Whitelines,som utvecklar ett ögonvänligt skrivpapper tog in 6 miljoner kronor från KTH Chalmers Capital den 24 september

Predect, som mäter vattenföroreningar i realtid, lockade 3,5 miljoner under september.

OculusAIsom granskar bilder i realtid fick 1 miljon kronor den 24 september från Sting Capital.

Zebor Technologyfick 2 miljoner från Sting Captial den 24 september för det egenutvecklade operativsystemet ZDOS.

MyFC, som utvecklar små bränsleceller tog in 22 miljoner kronor den 22 september från KTH Chalmers capital, Sjätte AP-fonden samt Sting Capital

Airec, som utvecklar värmeväxlare, tog in 6 miljoner kronor från Teknoseed och Sparbankstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse den 22 september.

Bonesupport,som botar ryggont, fick 122 miljoner kronor den 11 september.

Artificial Solutions,som utvecklar automatiska kundtjänstlösningar, tog in 60 miljoner kronor från Scope den 11 september.

Calabar,som utvecklar ett nytt läkemedel för muntorrhet, tog in cirka 3 miljoner kronor från Karolinska Development den 1 september.

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt