Grafenlås nyckel till lättare moduler

2016-04-25 06:00  

Självbärande lättviktsmoduler som sätts ihop till en färdig byggnad på en dag, men där formen ställer till problem med exporten. Grafenförstärkta nocklås kan bli lösningen, hoppas det värmländska bolaget bakom innovationen.

Grafen är starkare än stål, men samtidigt ultralätt, böjbart och genomskinligt. Dessutom har materialet extremt goda elektriska egenskaper. Det är åtråvärda egenskaper för tillverkare av lättviktsmaterial som vill vässa sina produkter.

– Intresset från småföretag som tillverkar lättviktsmaterial av kompositer är så stort att vi har beslutat att ordna en workshop om grafenkompositer i juni, konstaterar Helena Theander på Chalmers industriteknik och ledare för det nationella innovationsprogrammet SIO Grafen.

Värmländska Mobile Composite Solutions tillverkar självbärande moduler för att snabbt kunna bygga upp vädertåliga magasin och hallar. Basen är en komposit av polyester som dränkts in i en glasfibermatta där plasten sedan härdar. Tekniken är densamma som när båtskrov av plast tillverkas.

Resultatet är starka, lätta moduler som monteras ihop till hus på en dag. Tre prototyphallar har nyligen levererats till olika orter i Sverige. Intresserade köpare från Italien och Marocko har också hört av sig.

För att bygga upp ett 6 x 12 meter stort förråd krävs tio moduler. Var och en har formen av en lång skiva som är böjd på mitten.

– Ska vi skicka den på export går det bara in en modul i varje container. Om vi kunde göra modulerna vikbara genom att dela upp dem i mindre delar som låser med starka lås, eller sammanfogningsdetaljer, när de vecklas upp skulle vi kunna göra paketen platta och få till exporten, säger Marcus Norström, vd på Mobile Composite Solutions.

Att bygga små detaljer som ska hantera mycket belastning är komplicerat, men Marcus Norström hoppas att grafen ska vara en lösning. Diskussioner pågår med Chalmers industriteknik om hur grafen bäst skulle kunna blandas in i polyestern.

– Vi har inga problem med att gjuta grafenförstärkta nocklås redan i morgon om vi bara får tag i den rätta blandningen.

Visionen på längre sikt är kompositmoduler som med hjälp av grafen kan lagra energi som alstras av solceller eller solfärg på ytan.

– Då blir huset även ett jättestort batteri, säger Marcus Norström.

Orimligt är det inte. Ny Teknik har i tidigare nummer berättat om europeiska och svenska forskningsprojekt där material som fungerar både som bilkaross och batteri testats.

I väntan på det utvecklas designen för fler användningsområden än förrådshallar.

– Vi har nyligen tagit fram en design för asylboenden som kan fungera både som hvb-hem (hem för ensamkommande barn och ungdomar) och ensamlägenheter.

Företaget har fått pengar av Vinnova för att utveckla sin produktion ytterligare. Försäljning inom Sverige sker från kontoret i Karlstad och internationellt så har återförsäljaravtal tecknats med agenter i Marocko, Danmark och Norge, och fler är på väg.

Mobile Composite Solutions

Gör: Lätta och starka  moduler.

Bildat: 2014.

Gör: Självbärande kompositmoduler för hallar.

Ort: Karlstad.

Antal anställda: 4.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt