Googles favoriter Magic Leap släpper ar-hjälm

2017-12-21 14:33  

Efter flera års utvecklingsarbete visar det haussade startup-bolaget Magic Leap nu upp sin första produkt för förstärkt verklighet, ar.

Amerikanska Magic Leap har på sistone blivit ett av de mest omskrivna vr- och ar-bolagen. I oktober tog företaget in 4 miljarder kronor i riskkapital från bland annat Alibaba Group. Bland tidigare investerare finns Google Ventures och riskkapitaljätten Andreessen Horowitz.

Länge var det oklart exakt vad bolaget faktiskt sysslade med. De första ledtrådarna, som publiceras runt 2015, antydde att det rörde sig om programvara för förstärkt verklighet, ar.

Först senare blev det känt att bolaget även utvecklar egen hårdvara i form av ett par glasögon.

Nu är Magic Leap One här – i alla fall på pappret.

På onsdagskvällen lanserade Magic Leap en utvecklarversion av vad som ska bli deras första produkt.

Egentligen består Magic Leap One av ett hårdvarupaket i tre delar: ett par ovanligt nätta ar-glasögon som kompletteras av en liten, puckformad dator som driver ar-programvaran samt en handkontroll.

Läs mer:

Läs mer: 63 svenska vr/ar-bolag att ha koll på

I ar-glasögonen finns ytterligare en liten strömsnål dator som bland annat är laddad med programvara för att avgöra var användaren befinner sig i det fysiska rummet, i förhållande till personens position i den virtuella världen. Den inbyggda datorn ska också kunna göra vissa maskininlärnings-beräkningar. Glasögonen har också fyra inbyggda mikrofoner, högtalare och åtminstone sex kameralinser.

Den puckformade datorn – kallad Lightpack – är ansluten till glasögonen via en navelsträng i form av två kablar. Datorn är tänkt att fästas på en livrem eller bäras på axeln i en särskild hållare. Lightpack har ett dedikerat grafikkort och ligger rent prestandamässigt i samma nivå som ett spel-pc från Alienware, skrver sajten The Verge.

Magic Leap One ska kunna ta emot flera olika former av indata, bland annat via röstkommandon, gester och blickspårning, på engelska eye-tracking.

Magic Leaps skräddarsydda ar-programvara gör det bland annat möjligt att skapa virtuella karaktärer som reagerar på ögonkontakt, samt att låsa virtuella objekt till specifika positioner. Det innebär att du exempelvis kan placera en virtuell tv på en särskild plats, lämna rummet – och när du sedan kommer tillbaka hänger tv:n kvar på samma ställe.

Exakt när hårdvarupaket Magic Leap One ska släppas – och hur mycket det ska kosta – är fortfarande okänt. Men ett sdk, en slags portfölj med utvecklarverktyg, ska släppas i början av 2018.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt