Glest när startups slöt upp bakom Spotify

2016-05-11 13:18  

Det var glest i leden när Stockholms startup-företag manifesterade för möjligheten att hyra bostad och för att få lägre skatt på personaloptioner.

1 300 hade visat sitt intresse på Facebook men till slut var det färre än 50 som dök upp när Sthlm tech ordnande manifestation för att protestera mot hög skatt på personaloptioner och svårigheterna att hitta bostad att hyra i Stockholm. Upprinnelsen till manifestationen var Spotifygrundarnas öppna brev förra månaden. I brevet kritiserades förslaget på nya regler för skatt på personaloptioner som lämnats in till regeringen och svårigheterna för företagets anställda att enkelt hitta en bostad i Stockholm.

Bakom demonstrationen står Tyler Crowley som också arrangerar konferensen Stockholm tech fest. Han säger att han tycker att det finns mycket i Sverige som är bra för nystartade företag, men att politikerna behöver göra mer för att svenska startup-företag ska kunna konkurrera med andra länders.

– Sverige kommer till kampen med en smörkniv när de andra har pistoler, säger han.

Främst är det beskattningen av optioner för personal i nystartade företag som är det stora problemet enligt honom. I Sverige beskattas de på samma sätt som lön vilket betyder att skatten blir hög jämfört med i länder som USA eller Storbritannien. Förslaget att ge möjligheter för lägre beskattning i mindre företag som regeringens utredare lagt fram tycker han är dåligt eftersom det lämnar den svenska startup-scenens draglok som Spotify och Klarna utanför.

– De mindre företagen skulle kunna se förslaget som en konkurrensfördel mot de stora när det gäller att locka personal men gör det inte, säger Tyler Crowley.

Orsaken är enligt honom att de mindre företagen också tjänar på om fler i de framgångsrika företagen kan tjäna mycket pengar som de sedan kan återinvestera som affärsänglar.

– Det handlar om att skapa ett ekosystem eller gyllene cirkel där de som anställts tidigt i framgångsrika startup-bolag kan återinvestera i nya, säger Tyler Crowely.

Att så få dykt upp på demonstrationen bekymrar honom inte.

– Vi har uppnått vårt mål att få politikerna att se att det händer något här och vi har fått till ett bra fototillfälle, säger Tyler Crowely.

Jessica Stark, en av grundarna till startup-hubben Sup46, är en av de som kommit till demonstrationen. Hon tror att den glesa skaran demonstranter har flera orsaker.

– Jag hade inte förväntat mig en stor uppslutning. Vi vänder oss mot entreprenörer som arbetar hårt och måste ta tillvara på och prioritera varje minut, säger hon.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt