"Fredrik borde stå för visionen"

2014-03-19 11:42  

Jacob Wallenberg vill ha svenska företag på MIT:s lista över världens smartaste företag. - Det krävs en nationell agenda som uppmuntrar risktagande och entreprenörskap, sa han på morgonens frukostmöte på IVA.

- Jag saknar visioner för Sverige och han heter väl Fredrik som borde stå för det. Och jag menar Reinfeldt, om någon undrade, sa Jacob Wallenberg, som efterlyste en nationell agenda för att uppmuntra risktagande och entreprenörskap.

Han berättade att han tittat på MIT Technology Reviews lista över världens 50 smartaste företag.

- Illumina, Tesla och Google var topp tre, och alla kommer från Kalifornien. 22 av de 50 företagen kommer från Kalifornien. 37 av de 50 kommer från USA.

Varför, frågade han och svarade sedan själv.

- Synen på risk och tillgång på kapital är annorlunda. Där ersätter bolagen personalen med delägarskap i stället för lön, när de inte har eget kapital. De får en biljett till företagens framtida resultat.

Jacob Wallenberg har talat med alla partier om att tillåta personaloptioner även i Sverige. Men utan framgång.

- Vi tycker den frågan är jätteviktig. Men det väl svårt för partierna att under ett valår att diskutera begrepp som ”option”

Häromveckan besökte Jacob Wallenberg Israel.

- Och där har de en politisk vision när det gäller entreprenörskap.  Det behöver vi också, upprepade han.

Jacob Wallenberg valde också att slå ett slag för ett nytt stipendiesystem.

- Vi slutade finansiera utländska studenter på högskolorna.  Det var rätt. Men vi har förlorat i kreativitet. Så vi behöver ett fungerande stipendiesystem för att locka hit de utländska studenterna igen.

Ser företagen klimatfrågan som ett hot eller en möjlighet, undrade en av åhörarna.

- Klimatfrågan är ett faktum. Jag är ganska störd över att den frågan försvunnit från agendan. Klimatfrågan var mer poppis för fem år sedan.  Men den är ett faktum. Och därmed också en möjlighet för företagen. Vi har inget annat val.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt