Första fabriken för superpapper har startat

2011-02-24 14:39  
Jana Johansson och Richard Pettersson synar ett prov av massan. Foto: Innventia

Världens första pilotfabrik för nanocellulosa har tagits i drift i Stockholm.

Det är forskningsföretaget Innventia som i förra veckan startade produktionen i sin nya fabrik. Enligt företaget är det världens första pilotanläggning för att tillverka nanocellulosa.

Nanocellulosa, som utvinns i träfibrer, har flera lockande egenskaper. Det är starkt som Kevlar, har låg vikt och är helt förnybart. Men tillverkningen har tidigare varit för energikrävande för att vara kommersiellt intressant.

- Under en lång tid har vi sett ett stort intresse från industrin för att utnyttja nanocellulosa som en förstärkningskomponent i andra material, såsom papper, kompositer och plast. Vi kan också skapa nya, mer effektiva och förnyelsebara barriärfilmer för livsmedelsförpackningar, säger forskningschef Mikael Ankerfors i ett uttalande.

Tidigare har företaget tillverkat nanocellulosan i mindre skala på labbet. Volymerna har varit för små för att kunna utveckla nya tillämpningar som papper och kompositmaterial. Den nya pilotanläggningen har en kapacitet på 100 kg per dag.

- Nu börjar vi arbetet mot nästa steg: en installation i fullskala hos en partner i industrin, säger Mikael Ankerfors.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt