Foi-forskarna får <br></br>ta den stora smällen

2006-05-03 23:00  
Mats Olofsson, forskningschef Försvarsmakten.Foto: Magnus Neideman

Hela verksamhetsområden inom den svenska försvarsforskningen läggs ned om Försvarsmakten måste spara 500 miljoner kronor på FoU som regeringen föreslår.

- Vi kommer inte använda osthyvel-principen, utan måste prioritera hårt bland verksamheterna, säger Försvarets forskningschef Mats Olofsson till Ny Teknik.
Men han vill inte peka ut exakt vilka områden som Försvarsmakten anser kan bantas bort.
- Först i mitten av juni är sparplanen klar, innan dess kan jag inte lämna ut några detaljer, säger Mats Olofsson.

Drastiska följder för Foi
Klart är dock att bantningen drabbar Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi, som kan tvingas skära bort forskning vid en eller flera orter.

- För Foi blir följderna drastiska, konstaterar Mats Olofsson.

Försvarets "renodlade FoU" uppgår i dag till drygt 3 miljarder kronor per år. Lite över hälften, 1,6 miljarder, är forskning som Försvaret beställer av Foi, Försvarshögskolan, FHS, och Försvarets materielverk, FMV.

Forskningspengar till insatsstyrkan
Här vill regeringen minska forskningskostymen med en tredjedel, eller 500 miljoner kronor, senast 2008. Pengarna ska i stället bidra till att finansiera den svenskledda EU-styrkan Nordic Battle Group.

Den övriga hälften av militärens 3-miljarders-FoU består av andra beställningar av teknikutveckling till försvarsindustrin. Dessa berörs inte av neddragningarna.

Hur Försvarsmakten ska klara sparbetinget på 500 miljoner diskuteras i vår med de berörda myndigheterna.

Avveckling på flera Foi-orter
Foi-ledningen - som kan få dra ned med mer än väntat eller uppåt 470 miljoner kronor - varnar för en minskning av personalstyrkan från dagens 1200 till 750 personer.

Verksamheten på en eller flera lokaliseringsorter av sammanlagt fyra kan komma att avvecklas, enligt budgetplanen för 2007.

På FHS räknar man med att spara cirka 30 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 30 av 320 anställda, enligt presschefen Anneli Lindstedt.

Satsning på "svenska nischer"
Mats Olofsson uppger att Försvarsmakten i sina beställningar i huvudsak kommer att prioritera "integritetskritisk" forskning och forskning som stöder "övrig operativ" verksamhet.

Det vill säga forskning som ska värna svenskt nationellt oberoende i olika sammanhang, exempelvis satsningar på svenska nischer i förhållande till andra, främst europeiska länder.

- Vi måste exempelvis bedriva egen forskning kring it-säkerhet, telekrig och motmedel, säger Mats Olofsson.

När det gäller insatsförsvaret vill Försvaret prioritera forskning som utvecklar existerande förbandstyper och är användbar i kommande internationella insatser.

Teraherzkameror och ljussensorer
Det kan handla om svenskutvecklade teraherzkameror, rörelse- och ljussensorer och flyttbara biolabb. (Se faktarutan här nedan).

Samtidigt prioriteras Försvarshögskolans forskning kring ledarskap, urval och rekrytering, vilket överbefälhavaren Håkan Syrén särskilt uttryckt önskemål om.

- Vi måste ha kunskap om hur vi ska rekrytera till internationella insatser, säger Mats Olofsson.

"Neddragningen går för snabbt"
Han bedömer att försvaret framöver kan klara sig med färre forskare i Sverige, med tanke på att delar av försvarsforskningen i EU-länderna är på väg att samordnas via Europeiska försvarsbyrån.

Men han är bekymrad över att besparingarna ska vara genomförda så snabbt.

- Redan 2008 ska vi vara nere i den nya kostymen.

Klarar försvaret sina uppgifter efter neddragningarna?

- Ja, på kort sikt. Men på lång sikt kommer vår handlingsfrihet att beskäras. Genom att vi tar bort kompetensområden har vi inte möjlighet att med egna medel bygga upp nya om det skulle behövas i framtiden.

Utvecklingen av det nätverksbaserade försvaret berörs inte av bantningarna, eftersom det ligger i "industribeställningen".

- Vi måste behålla våra nationella konkurrensfördelar på områden där vi har internationell spetskompetens, säger Mats Olofsson.

Först efter riksdagsvalet i september och i samband med att man tar budgeten för 2007 tar riksdagen ett slutligt beslut kring Försvarets FoU.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt