Facebook köper svenska kartbolaget Mapillary

2020-06-22 12:52  

Mapillary låter användarnas bilder skapa kartor över hela världen. Nu lägger Facebook beslag på Google Maps-utmanaren.

Facebook har köpt upp Malmöbolaget Mapillary. Det skriver bolagets vd och grundare Jan Erik Solem i ett blogginlägg som publicerades under torsdagskvällen.

Mapillarys idé är en slags crowdsourcad version av Google Street View. Användarna laddar upp bilder och koordinater, och Mapillary sammanställer dem i en gigantisk databas. Hittills har användarna bidragit med nästan 1,2 miljarder foton.

Alla foton indexeras, sorteras och kopplas ihop med hjälp av ai-teknik. Innehållet på bilderna klassificeras också på pixelnivå, pixlar som exempelvis föreställer en cyklist markeras med cyklist. Processen kallas annotering och är viktig för att bygga träningsdata till maskininlärningssystem.

Läs mer: Mapillarys lösning gör det enklare för självkörande bilar att förstå trafikskyltar

”Genom att slå samman våra ansträngningar kommer vi att fortsätta förbättra hur människor och maskiner kan arbeta med både flyg- och gatubilder för att producera kartdata. Många spännande resultat kommer att komma ut ur detta, inklusive all data vi alla behöver för att skapa bättre kartor”, skriver Jan Erik Solem.

Sedan starten 2013 har bolaget samarbetat med jätteaktörer som Amazon och Toyota, och bolag som BMW, Samsung och Atomico har investerat pengar.

Hur mycket Facebook har fått betala är okänt, men värderingen av Mapillary tros vara runt en miljard kronor, rapporterar Breakit.

Läs mer: Einride släpper ny plattform för hållbara transporter

Försäljningen är Solems andra lyckade exit till ett amerikanskt storbolag. 2010 sålde han ansiktsigenkänningsbolaget Polar Rose till Apple, en affär som tros ha gått loss på över 200 miljoner kronor. Både Polar Rose och Mapillary har varit med flera gånger på Ny Tekniks startuplista 33-listan där vi varje år plockar ut Sveriges hetaste unga teknikstartups.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt