Få koll på blodsockret med hjälp av radiovågor

2016-06-07 10:45  

Tryck fingret på ett litet chip. Några sekunder senare kommer blodsockervärdet upp på mobilen. Ett nytt svenskt företag vill göra det enklare att leva med diabetes.

Personer med diabetes måste sticka sig i fingret, ofta flera gånger om dagen, för att mäta blodsockerhalten.

– Speciellt för barn är det väldigt besvärligt. Det behövs verkligen bättre hjälpmedel, säger Markus Renlund.

Tillsammans med fyra andra ingenjörer och i nära samarbete med institutet Acreo, grundade han företaget Ascilion i Kista för fyra år sedan. Projektet de gett sig i kast med beskriver de som en ”svår utmaning”. Målet är att diabetiker ska kunna mäta sitt sockervärde utan smärtsamma nålstick.

Ascilions alternativ är ett litet chip med en matris av sylvassa, ihåliga mikronålar. De 400 mikrometer långa nålarna tränger in i det översta hudlagret och suger upp kroppsvätska som finns mellan cellerna. Vätskan förs sedan genom ett noggrant utformat kanalsystem till ett hålrum där koncentrationen av blodsocker mäts med hjälp av radiovågor. Chipet placeras i en dockningsstation där värdet kan läsas av och skickas till en app i mobilen. Det hela ska ta max tio sekunder.

Diabetes är ett växande problem. Enligt världshälsoorganisationen WHO har antalet diabetiker i världen fyrfaldigats sedan 1980 till 422 miljoner. Jakten på enklare glukosmätare pågår både hos de stora medicinteknikföretagen och i andra små utvecklingsbolag.

Redan i dag finns sensorer som diabetiker kan fästa på armen för att läsa av blodsockret utan att behöva sticka sig i fingret. Nyligen presenterade det amerikanska företaget MC10 tillsammans med koreanska forskare en prototyp till ett plåster som mäter glukoshalten och dessutom ger insulin automatiskt med hjälp av mikronålar.

Det finns stora fördelar med att använda Ascilions patenterade metod som använder radiovågor för att bestämma koncentrationen, menar Markus Renlund.

– Framför allt går det att få en högre noggrannhet i en mätning med mindre provvolym, säger han.

Genom att chipet är ett så kallat mikroelektromekaniskt system – mems – kan det tillverkas billigt i stora volymer. Det öppnar för tester även i förebyggande syfte så att personer i riskzonen för diabetes kan kontrollera sina sockervärden.

Det finns också helt andra användningsområden. Ett exempel är olika provtagningar på för tidigt födda barn.

Markus Renlund räknar med att det tar minst tre år innan chipet finns på marknaden. Med finansiellt stöd från Vinnova planeras en andra klinisk studie för att testa nålarna på ett antal försökspersoner. Studien kommer att ske på Akademiska sjukhuset i Uppsala tillsammans med Innovation Akademiska.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Ascilion

Gör: Chip för smärtfri provtagning.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 2.

Så fungerar mätningen

Med hjälp av kapillärkraften suger mikronålar upp en liten mängd av den vätska som finns mellan cellerna.

Den så kallade interstitialvätskan har en glukoskoncentration som speglar glukoshalten i blodet.

Genom vätskan skickas radiovågor med frekvenser i gigahertzområdet. Sockret orsakar störningar som registreras av mottagaren och som kan översättas till koncentrationen.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt