Startup

”Det är den finaste tekniklistan i Sverige”

33-listan 2019 - alla (nästan) bolag samlade. Foto: Tobias Ohls
Gleechi utvecklar teknik för att animera händernas rörelser i realtid i vr. Foto: Tobias Ohls
Cakes motorcykel Kalk fick uppmärksamhet - här bland andra av teamet bakom 33-bolaget Swegan. Foto: Tobias Ohls
Mattias Eld, Hanna Olsson och Håkan Sahlén på Fidesmo. Foto: Tobias Ohls
Maria Lindqvist och Karin Dahllöf, Monivent. Foto: Tobias Ohls
Teamet från Radinn som var med på 33-finalen, Fredrik Ardmar och Esbjörn Beckmann. Foto: Tobias Ohls
Erik Wahlin, Affärsvärlden och Per Danielson, Ny Teknik. Foto: Tobias Ohls
Thorbjörn Ebefors, operativ chef på Myvox. Foto: Tobias Ohls

Nu har 33-listan 2019 gått i mål. På torsdagen samlades alla bolag som har valts ut till årets lista.

Publicerad

I förra veckan presenterade vi vilka bolag som är med på 33-listan 2019. På listan samlar Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest intressanta, lovande och tekniskt innovativa startups.

På torsdagskvällen hölls finaleventet på startuphuset Epicenter i Stockholm, där företagen, möjliga investerare och andra intresserade i startup-Sverige fick en chans att träffas.

Företagen skiljer sig åt mycket, och verkar inom helt olika teknikområden De förenas dock av en sak: Alla arbetar med en egen teknisk innovation, som har potential att förändra sina branscher.

”En boost att få vara med på 33-listan”

Elmotorcykelföretaget Cake rullade in ett exemplar av sin serietillverkade motorcykel Kalk. Furhat Robotics hade med sig sin sociala robot, Radinn visade upp sin eldrivna wakeboard. Monivent kunde demonstrera sin andningshjälpsmätare på en verklighetstrogen prematur docka.

– Det är en boost för oss att få vara med på 33-listan. Det blir en rolig uppmärksamhet, säger Maria Lindqvist, grundare på Monivent.

Monivent är med på 33-listan för första året. Samma sak gäller Swegan från Linköping, som gör halvledarkomponenter av galliumnitrid. Företaget har tidigare inte uppmärksammats mycket i Sverige, men har stora planer – att bli ett alternativ till kiselbaserade transistorer i hela världen.

– Det känns lite skakigt att vara här, men också riktigt bra. Nu ska vi utnyttja detta momentum och få igång dialog med investerare, säger Olof Kordina, vd och medgrundare.

Guldbolag: ”En dröm att få vara med på 33-listan”

På 33-listan kan bolag vara med i max tre år. På årets lista finns tre sådana så kallade guldbolag med: Epishine, 1928 Diagnostics och Fidesmo.

Fidesmos team hade med sig klockarmband från samarbetspartnern Triwa, där Fidesmos chip för kontaktlösa betalningar är integrerad.

– När jag startade Fidesmo var ett av mina mål faktiskt att vi skulle komma med på 33-listan. Det är den finaste tekniklistan i Sverige. Och nu har vi kommit med tre år i rad – det är ett kvitto på att vi utvecklas, och att vi bidrar med något till samhället, säger vd Mattias Eld.

Det händer mycket för Fidesmo. I början av året lanserades betalningstjänsten Fidesmo Pay tillsammans med Mastercard, och stora möjligheter öppnar sig.

– Listor är roliga. Men i slutänden handlar det om att hitta kunder, det är det som ger långsiktigt resultat, säger Mattias Eld.