Startup

Deras rullande drönare ska rädda liv i gruvan

Pau Mallol, Carl-Fredrik Lundberg och Ahmed AlNomany bygger drönare på inkubatorn Stings hårdvaruhus Things i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren
Inkonovas drönare med hjul ska kunna kartlägga trånga och riskabla platser som en gruvgång efter ett ras. I bakgrunden syns företagets drönare som ska klara en last på upp till fem kilo. Foto: Jörgen Appelgren

En drönare på hjul och med en laserskanner eller sprängmedel på ryggen ska göra livet i gruvan säkrare. Det hoppas lilla innovationsbolaget Inkonova som provflugit i en kanadensisk gruva.

Publicerad

Drönare finns i en uppsjö av olika varianter, från små quadrocoptrar på leksakshyllan till jättelika amerikanska mordmaskiner högt upp i luften över Afghanistan. Svenska drönarföretaget Inkonova fick för snart ett år sedan uppmärksamhet för sina snabba racingdrönare för hobbybruk.

Genom att vinkla motorerna och rotorerna kunde företagets drönare få upp dragkraften utan att öka luftmotståndet på samma sätt som traditionella quadrokoptrar som vinklar hela kroppen i hög fart.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här