Deras kedjehjul gör industrins transporter billigare och säkrare

2019-08-15 09:53  

Svenska Nordic Quick System vill skapa en ny branschstandard med sina transportkedjehjul med utbytbara delar. Nu är det unga bolaget redo för en utlandsexpansion.

Kedjetransportörer är ett hjälpmedel som används till att förflytta tungt gods inom industrin. Godset som transporteras kan väga uppemot flera ton, vilket skapar ett hårt slitage på såväl kedjan som kedjehjulen. Att byta ut kedjehjulet som driver transportören är omständligt, kostsamt - och dessutom riskfyllt, eftersom kedjan kan väga flera ton.

Nu har det unga Piteåbolaget Nordic Quick Systems uppfunnit en helt ny typ av kedjehjul med potential att sänka underhållskostnaderna rejält för industrin. Bakom innovationen står tidigare CNC-operatörerna Niclas Granström och Nicklas Jadinge, som startade bolaget tillsammans med entreprenören Sammy Pergament.

Gör underhållsarbetet fyra gånger snabbare

Det patenterade transportkedjehjulet som Nordic Systems har utvecklat är utrustat med drivtänder som är utbytbara. Drivtänderna är fästa i kugghjulsnavet med skruvar, och kan roteras eller bytas utan att kedjehjulen som driver transportören måste avlägsnas. Det krävs inte heller några lyfthjälpmedel för att hantera och byta ut drivtänderna.

– Den största fördelen med vår lösning är att den gör det möjligt att byta ut slitna delar på kedjehjulet utan att behöva dela och lyfta av själva kedjan, vilket är ett slitigt och resurskrävande arbete som dessutom kan vara farligt, säger Sammy Pergament, som har rollen som försäljnings- och marknadsansvarig på Nordic Quick Systems.

Läs mer: Svensk gruva har världens första underjordiska 5g-nät

Bolaget installerade sina första kedjehjul redan 2015, och på bolagets kundlista finns i dag finns sågverk, pappers- och massabruk och värmeverk - bland annat SCA, Smurfit Kappa och Söderenergi.

– Ett problem med traditionella kedjehjul är de dyra produktionstopp som uppstår när hjulen måste bytas ut. Med vårt system går underhållsarbetet fyra gånger snabbare, vilket skapar stora besparingar.

Fyller kassan med fem miljoner kronor

Nu är Nordic Quick Systems redo att växla upp verksamheten. Bolaget tog nyligen in fem miljoner kronor i en nyemission - pengar som ska användas till rekrytering, produktutveckling och marknadsföring. Målet för bolaget är att skapa en helt ny branschstandard med sina kedjehjul.

– Mottagande från branschen har varit mycket bra. Det gör att vi känner oss redo för att satsa på en utlandsexpansion. Tittar vi på Europa är det framför allt andra stora industriländer som Tyskland, Storbritannien och Italien som är mest intressanta, säger Sammy Pergament.

Vilka är era största utmaningar inför utlandslanseringen?

– Det är en relativt konservativ bransch, vilket gör att man måste vara väldigt tydlig med vilka fördelar som vår lösning för med sig. Det gäller både i Sverige och utomlands.

Investerare "Lite av en game changer"

I och med nyemissionen om fem miljoner kronor kliver ett tiotal nya ägare in bolaget. En av de som har investerat i Nordic Quick Systems är Fredrik Högberg på investmentbolaget More Industries.

– Jag såg direkt potentialen i Nordic Quick Systems. Bolagets lösning är lite av en ”game changer” i ett segment som förvisso är ganska litet i dag, men som kan fortsätta att vinna i mark även i många andra delar av industrin. I mina ögon har bolaget dessutom goda chanser att lyckas även utanför Sveriges gränser. Det finns en tydlig kundnytta som jag tror att alla marknader kan förstå, säger han till Ny Teknik.

Läs mer: Lista: 10 trender för tillverkningsindustrin

Nordic Quick Systems

Gör: Kedjehjul med roterbara och utbytbara delar.

Ort: Piteå. Bolaget ingår också i Luleåbaserade Arctic Business Incubator.

Grundat: 2019. Var tidigare ett dotterbolag till Nordic Wear Parts, ägt av Niclas Granström och Nicklas Jadinge, som påbörjade utvecklingen av kedjehjulet.

Anställda: 2.

Aktuella med: En nyemission om fem miljoner kronor. Bland investerarna märks bland annat Per Embertsén, tidigare VD på SCA Munksund, Staffan Ruuth, delägare och styrelseordförande i Exeri, samt Partnerinvest Norr och Artic Ventures.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt