De vill ersätta taxibilar med el-tuktuks

2017-05-26 16:16  

I dagarna börjar Bzzts taxitjänst med eldrivna taxipodar att rulla i Stockholm.

(Artikel uppdaterad)

Tuktuks, en slags trehjuliga motordrivna fordon, är ett vanligt inslag i Bangkoks stadsliv. Nu kan Stockholmarna också välja att hoppa in i en taxi på tre hjul.

Sedan i onsdags rullar 18 eldriva tuk-tuks fördelade på 60 chaufförer i den kungliga huvudstaden.

Verksamheten drivs av företaget Bzzt, som enligt egen utsago siktar på att bli ett alternativ till dagens kollektivtrafik.

”Vi vill egentligen tre saker: Få bort fossilbilarna från stan. Skapa en taxitjänst för korta resor i city som är så billig att alla har råd med den”, skriver Per Nyrenius, marknadschef.

Den som vill boka av Bzzt:s podar kan göra det via företagets app. Kunderna betalar 3 öre per meter under resans gång, och beloppet dras sedan automatiskt från deras kontokort när man är framme.

Förarna har kollektivavtal, med en timlön på 130 kronor i timmen, rapporterar Breakit. Och eftersom fordonen är trehjuliga behöver chaufförerna enligt lag ingen taxilicens.

De eldrivna fordonen har utvecklats av det svenska bolaget Clean Motion. Målet är att skala uppverksamheten till 50 el-tuktuks i sommar, för att sedan kunna öka till 200 fordon i drift under nästa år.

Bzzt har tidigare tagit en nästan två miljoner i kapital. I och med lanseringen av tjänsten i Stockholm har man också dragit igång en gräsrotsfinansieringskampanj på Foundedbyme.com.

Målet för investeringskampanjen är satt till sex miljoner kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Taxi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt