Bostadsbristen stöter bort teknikbolag

2016-03-16 06:03  
Lukas Ohlsson Foto: Cuponation

Stockholm jobbar för att ännu fler start-up-bolag ska etablera sig i staden, men de som vill stoppas av bostadsbristen. Tyska Cuponation hör dit.

Nummer två i världen efter Silicon Valley. Stockholm är en av världens snabbast växande inkubatorer för unga teknikbolag. Att få tillgång till det nätverket lockar det tyskregistrerade teknikbolaget Cuponation. Bildat kring en teknikplattform för rabattkuponger på nätet har företaget en snabb tillväxt i Norden och vill komma närmare sina kunder.

För ett år sedan började företaget därför undersöka möjligheten att flytta sin nordiska verksamhet, som 30 personer jobbar inom, till Stockholm. Men de upptäckte snart den skriande bristen på bostäder.

– Det verkar omöjligt att hitta hyreslägenheter inom rimligt avstånd och vi har inte råd att köpa bostadsrätter, konstaterar Lukas Ohlsson på Cuponation.

Vad betyder det för er att inte finnas på plats?

– Att vi inte finns på plats påverkar naturligtvis vårt relationsbyggande men också att vi inte har lika lätt att attrahera och rekrytera rätt personal. Men jag tycker också att det är ett hot mot tillväxten. Vi är inte det enda teknikbolag som drabbas.

Läs mer:

Läs mer: SKL upphandlar hela landets bostadsbyggen

Går det inte lika bra att etablera sig i en stad i närheten?

– Nej, Stockholm är en knutpunkt för start-up bolag i hela Norden. Det är klart att vi vill komma dit.

Vad kan ni själva bidra med?

– Vi anställer bland annat många unga, och bidrar på så sätt till en bättre arbetsmarknad för den åldersgruppen.

Hur löser ni problemet?

– Vi kan inte lösa det, utan har avskrivit planerna på flytt, säger Lukas Ohlsson.

Vad skulle ni önska då?

– Fler hyresrätter. Ungdomar har varken råd eller lust att köpa bostadsrätter. Det gäller också för personer från andra länder som kommer för att arbeta under ett par år.

Samtidigt arbetar Stockholms kommun på flera plan för att få fler unga teknikbolag att etablera sig i Stockholm. Enligt lokaltidningen Vi i Vasastan befinner sig bland annat det kommunala marknadsföringsbolaget Stockholm Business Region just nu på mässan South by Southwest i Austin, USA. Det är en av världens största mässor för musik, film och nya teknikbolag. Uppdraget är att sälja in Stockholm till företag som jobbar med ny teknik och smarta digitala tjänster.

  

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Bostadsbrist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt