Startup

Bolag på 33-listan bakom upptäckten

Therése Kallur, produktansvarig på Biolamina, arbetar med att optimera de naturliga mänskliga proteinerna som får stamceller att må bra. Foto: Mattias Karlen
Therése Kallur, produktansvarig på Biolamina, arbetar med att optimera de naturliga mänskliga proteinerna som får stamceller att må bra. Foto: Mattias Karlen

Tricket som gör stamceller säkra är att låta dem växa på en matta av naturliga mänskliga proteiner.Utvecklingsbolaget Biolamina står för produktionen.

För att stamceller ska kunna föras in i människan måste de vara fria från såväl djursubstanser som andra främmande ämnen. Så är det inte i dag.

Stamceller odlas antingen på en stödmatta av musproteiner, eller på mänskliga celler som producerar mängder av proteiner som inte går att kontrollera.

Biolamina har utvecklat ett sätt att tillverka de proteiner som våra kroppar använder för att fästa celler vid. Hälls de i en odlingsskål sätter de själva ihop sig till en matta som stamcellerna kan växa på. Och där de inte drar på sig något som våra kroppar kan reagera mot.

Tillverkningen sker med klonade celler som har fått tre extra gener införda i sin arvsmassa. Cellerna spottar ut lamininerna i odlingsmediet, sedan är det bara att rena fram dem. Det låter enkelt med har krävt åratal av forskning och utveckling. År 2011 startade produktionen i en fabrik i Sundbyberg.

– Studien som utförts vid Karolinska institutet ger oss tunga vetenskapliga data. Mänskliga stamceller som odlas på våra lamininer är fria från föroreningar och deras dna är oförändrat, säger Kristian Tryggvason, vd på Biolamina.

Han hoppas nu att resultatet ska locka till sig nya kunder och ge försäljningen en skjuts. I dag har företaget närmare 400 kunder världen över. Dit hör läkemedelsindustrier som utvecklar cellbaserade mediciner med lamininer som bas.

Biolamina har tre år i rad kvalat in på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste och mest ­lovande unga teknikf­öretag. Ulla Karlsson-Ottosson

Mattias Karlen

Biolamina

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Antal anställda: 13.

Omsättning 2013: 8 miljoner kronor.

Riskkapital: 32 miljoner kronor.