Anoto: Papper och penna nästa steg för IT

2001-02-21 13:00  
- Så här är det, säger Christer Fåhraeus, tar pennan, makar undan sin mikrougnsvärmda lunchtallrik och börjar rita i anteckningsblocket.
- Jag skriver ett meddelande till dig, och kryssar i den här rutan så kommer det som ett mejl till din dator. Vi för pappret in i den digitala åldern.

I det här fallet är pappret ett vanligt spiralbundet kollegieblock. Men bladen i just det här blocket är en aning gråaktiga, på nära håll syns det att de täcks av ett oregelbundet mönster med små prickar som sitter tätt intill varandra.

Mönstret är hemligheten bakom nyföretaget Anoto. Pennan har en inbyggd kamera. När den läser av prickmönstret fungerar det som en ständig positionsangivelse, med X- och Y-koordinater i en upplösning på 0,03 millimeter. Det gör det möjligt att följa pennspetsens rörelse över pappret, fånga varenda släng, streck och prick i handstilen. Informationen förs sedan med Bluetooth över till en mobiltelefon och vidare ut över internet eller också direkt in i en dator eller handdator.

Christer Fåhraeus har tidigare grundat de svenska högteknikföretagen Cellavision, Precise Biometrics och C-technologies som gör "läspennan" C-pen. Idag är han vd för Anoto som är dotterbolag till C-technologies med Ericsson som stor delägare.

Till skillnad från de flesta andra svenska nyföretag är Anoto en satsning på flera hundra miljoner kronor. Målet är att etablera en ny världsstandard som knyter samman papper, penna och modern informationsteknik.

Mönstret på pappren i kollegieblocket uppfanns av två forskare vid C-technologies, Petter Eriksson och Ola Hugosson. Det är i själva verket definierat för en långt större yta än A4-bladen. Utan att upprepa sig skulle det i samma upplösning kunna täcka en yta fyra gånger så stor som USA. Det gör det möjligt att reservera olika delar av mönstret för speciella uppgifter. Pappersföretag som Esselte, kalendertillverkare och andra kan arrendera var sin bit av det totala mönstret och använda det i sina produkter.

Dessutom har Anoto reserverat andra delar för vissa bestämda funktioner. Rutan Christer Fåhraeus kryssade i för att skicka mejl är just ett sånt exempel. En liten del av den totala mönsterytan, kanske en centimeter i fyrkant, som är definierad med exakta koordinater och knuten till funktionen "sänd det skrivna som e-post".

Allt detta förutsätter en infrastruktur med en "kartadministratör" som håller reda på vad olika delar av mönstret är avsatt till. Kartadministratören svarar till exempel för att e-postmeddelandet verkligen kommer iväg över internet. Liksom att knyta samman en bit Anotomönster på ett visitkort med lagrad information om namn, adress, telefon och så vidare. Dessutom ska administratören sköta betalningen för tjänsten. En del av intäkterna för mejlet går till teleoperatören, en liten del till leverantören av skrivblocket och så vidare.

- Det viktigaste för Anoto i framtiden är att vara kartadministratör, säger Christer Fåhraeus.
- Det fina är att det bara kan finnas en administratör om systemet ska fungera. Vi kommer att ta en liten del av de intäkter som de nya tjänsterna skapar.

Anoto bygger nu upp sin infrastruktur med de servrar som krävs för kartadministrationen och betalningssystem.

De övriga delarna av systemet ska utvecklas i samarbete med andra företag. Anoto har samarbetsavtal med flera pappersföretag, bland dem Esselte som ska trycka skrivblock, liksom med kalenderföretag som Time Manager och Filofax. 3M ska göra sina gula påminnelselappar i Anotoversion. Då räcker det med ett kryss i sändrutan för att påminnelsen ska skickas iväg och dyka upp på någon annans dator som en gul fyrkant på bildskärmen. Förutsett att den datorn laddats med rätt programvara som kan tankas ner gratis från nätet.

Pennorna kommer att tillverkas av andra företag. Först ut blir Ericsson som ska börja sälja sin version av pennan mot slutet av året. Anoto har dessutom samarbetsavtal med Pilot och Mont Blanc.

Dessutom ska företaget samarbeta med Ericsson och Microsofts nya gemensamma bolag för att få in Anototekniken i Microsoft Outlook. På så vis kan en bokning skriven i en Filofaxkalender överföras till den elektroniska kalendern och spridas till alla medlemmar i en arbetsgrupp.

Christer Fåhraeus följer samma aggressiva patentstrategi i Anoto som i sina tidigare företag. Hittills har man lämnat in cirka etthundratio patentansökningar som gäller både den grundläggande tekniken och dess användning i olika tillämpningar. Fem patent är beviljade.

Det finns andra system för penninmatning av skriven text som inte kräver mönstrat papper eller någon annan speciell skrivyta. Bland annat har två israeliska företag visat prototyper av pennor som känner av den relativa rörelsen över ett papper med laserteknik och sänder det skrivna till en handdator eller liknande. Men en fördel med mönstret är just att det ger absoluta positioner. Om det trycks på deklarationsblanketten kan systemet hela tiden känna igen i vilket fält jag skriver in siffrorna och skapa en exakt, digital kopia. Dessutom har Anoto kommit längre än konkurrenterna i produktutvecklingen och har större utvecklingsresurser. Samtidigt är Anotos affärsmodell beroende av att företaget verkligen når en massmarknad medan en enkel penna för textinmatning kanske kan säljas som nischprodukt.

Men dessutom finns konkurrensen från alla andra sätt att mata in text och andra data. Kanske tycker de flesta att det är lika enkelt att knappa in ett sms-meddelande "Köp mjölk" på mobiltelefonen som att skriva det med Anotopenna på en gul påminnelselapp och sedan sända iväg det. Christer Fåhraeus är i varje fall övertygad om en konkurrensfördel:

- Penna och papper har funnits i mer än tusen år och det är det enda gränssnitt som staten gett oss nio års utbildning i att använda.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt