3d-bolaget Spotscale tar plats i superaccelerator

2018-10-05 11:23  
Ludvig Emgård, vd för Spotscale, lämnar Linköping för en två månaders vistelse i USA. Här syns han i Plug and plays presentationsvideo. Foto: Plug and play

Svenska Spotscales vd Ludvig Emgård packar just nu resväskorna. Destinationen: Silicon Valley. Där väntar den prestigefyllda acceleratorn Plug and play.

Entreprenören Ludvig Emgård har gjort en resa som många drömmer om. Efter ingenjörsstudier i Lund och några år som GIS-konsult fick han 2008 jobb hos det nystartade Linköpingsföretaget C3 Technologies, som utvecklade teknik för avancerade 3d-karttjänster.

C3 Technologies, som var med på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-listan 2010 och 2011, fick hela teknikvärldens blickar på sig i slutet av 2011. Då avslöjades det att bolaget under stort hemlighetsmakeri hade köpts upp av Apple.

Uppköpet gav Ludvig Emgård, då produktchef hos C3 Technologies, smak för att driva företag.

Nästa projekt blev Spotscale, grundat 2013. Bolaget jobbar med att ta fram realistiska och datortolkade 3d-modeller av hus och bebodda miljöer.

Modellerna skapas med en egenutvecklad programvara där datorseende-algortimer fogar samman insamlade foton från bland annat drönare och mobiler till extremt detaljerade 3d-bilder.

Läs mer: Svenska Spotscale bakom världens största 3d-karta av stadsdel

Bland kunderna finns bland annat flera bygg- och fastighetsföretag, försäkringsbolag och inspektionskonsulter.

Nu packar Ludvig Emgård resväskorna för en tio veckors vistelse i Silicon Valley på den amerikanska västkusten. Detta efter att Spotscale antagits till den prestigefyllda acceleratorn Plug and play.

– Det var faktiskt Plug and play som hörde av sig till oss, och bad oss att söka. Det känns så klart väldigt hedrande, säger Ludvig Emgård.

Acceleratorsprogrammet som Spotscale och tolv andra bolag har antagits till har fokus på fastigheter, ”real estate” på engelska.

Fastighetssektorn i USA är enorm. Fokus för Spotscale kommer därför ligga på att knyta nya partnerskap med större aktörer inom fastighetsbranschen i landet.

Öppnat dörrar i USA

Ludvig Emgård har också förhoppningar om att kunna hitta nya investerare som tror på Spotscales satsningar inom AI och maskininlärning.

– Tonvikten på acceleratorn ligger på just nätverkande, snarare än affärscoachning. Nu i veckan var Katarina Nylander, som är arbetande styrelseledamot, på plats i Miami för att berätta om vår teknik på ett event arrangerat av fastighetsjätten Cushman & Wakefield. Bolaget hade fått tips om oss via Plug and Play, så det öppnas dörrar för oss i USA redan innan programmet dragit igång.

Resan är inte den första som Spotscale gör till Silicon Valley. Ett tidigare besök hos Google ledde exempelvis till att Luc Vincent, före detta chef för Google Street View, gick in som rådgivare och investerare i det unga Linköpingsbolaget i fjol.

– En stor skillnad mellan att träffa potentiella investerare i USA och i Sverige är att amerikaner har ett tydligt fokus på supersnabb tillväxt. De vill alltid veta hur du ska lyckas ta över marknaden på ett år, innan någon annan kommer ikapp.

Läs mer: Drönare skapar 3d-modell av universitetssjukhus

Programmet vid Plug and play avslutats med en demodag i början av december där bolagen får pitcha för en samling potentiella investerare.

– Det ska bli otroligt spännande att djupdyka i det starka community som finns i Silicon Valley.  Via Plug and Play och andra nordiska nätverk kommer vi snabbt att träffa rätt personer, säger Ludvig Emgård.

Spotscale

Gör: Teknik för avancerade 3D-kartor.

Ort: Linköping

Startår: 2013

Anställda: 10

Viktiga kunder: CBRE, NCC, KIWA Inspecta, Riksbyggen

Riskkapital: 15 MSEK

Plug and Play

Dropbox och Paypal är två exempel på framgångsrika bolag har gått Plug and plays-acceleratorsprogram.

Spotscale blir inte det första svenska bolaget i acceleratorn. Tidigare har även Malmöbolagen Learning to sleep och Modcam medverkat.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt