33-veteranen: ”Vi bygger ny världsstandard”

2017-04-03 11:14  
Stina Ehrensvärd, uppmärksammad entreprenör – och trefaldig 33-listevinnare. Hennes bolag Yubico var med på listan 2009, 2010 och 2011. Foto: Malin Hoelstad

Yubico har redan Google, Facebook och Microsoft på kroken. Nu storsatsar man på att vidareutveckla sin säkerhetsteknik. Och det är svenskar som ska göra jobbet.

Missa inte att anmäla dig till 33-listefinalen – årets hetaste startupfest!

Historien om Yubico började 2007. Grundarna Stina och Jakob Ehrensvärd hade en idé om att skapa en lösning för säker inloggning på nätet.

Resultatet blev Yubikey, en usb-nyckel som skapar nya inloggningskoder varje gång den används. Den tekniken gav det unga bolaget en plats på 33-listan tre år i rad: 2009, 2010 och 2011. Det är maxgränsen för hur många gånger ett bolag får vara med.

– Jag hade inte gjort så många pitchar på scenen när vi var med 2009. Det var väldigt lärorikt att vara med och tävla. Jag rekommenderar alla entreprenörer att lära sig en 60-sekunders presentation av sitt bolag utantill. Det behövs ofta för att övertyga kunder och investerare, säger Stina Ehrensvärd.

2011 tog Stina och Jakob Ehrensvärd steget från Sverige till Silicon Valley. I dag har bolaget har bolaget 65 anställda. Google, Facebook och Microsoft är några av teknikjättarna som använder Yubikeys för att säkra sina inloggningar internt.

– Vårt slutmål är att skapa en ny internationell standard när det gäller datasäkerhet. Och det håller vi på att bygga upp med Google och andra just nu, säger Stina Ehrensvärd.

Läs mer:

Läs mer: 33-bolag växte till världssuccéer

Den nya standard som Yubico är med och utvecklar heter Fido U2F. I slutet av januari 2017 gick Facebook ut med att deras användare nu kan använda U2F-teknik för att säkra sina konton. Det var ett rejält glädjebesked för Yubico.

– Det innebär att den största tjänsten validerar vår teknik. Det är bra för oss och bra för internet, säger hon.

Ett viktigt mål under 2017 för Yubico är att utveckla mer programvara och tjänster som är knuten till deras hårdvara, både för inloggning och kryptering. Och det är svenska ingenjörer som ska göra jobbet.

– Svenskar är bra på att samarbeta, och vågar säga emot sina chefer. Dessutom är vi bra på att klura ut saker utan att hela tiden be om lov. Vi siktar på att anställa 15 ingenjörer under 2017, och de flesta av dem ska vara Stockholm, säger Stina Ehrensvärd.

Stina Ehrensvärd

Gör: Vd för säkerhetsföretaget Yubcio.

Bor: San Francisco, USA.

Ålder: 49.

Utbildning: Industridesign vid Konstfack.

Yubico

Gör: Teknik för kryptering säkra inloggningar på nätet.

Ort: Stockholm, Palo Alto och Melbourne

Startår: 2007.

År på 33-listan: 2009, 2010, 2011.

Anställda: 65. “Men vi ska vara hundra innan året är slut.”

Omsättning 2016: 200 miljoner kronor.

Resultat: 25 miljoner kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Yubico

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt