Volumental gör 3d-modell av kroppen

2015-04-30 16:48  

33-LISTAN. Få svenska start-ups är så omtalade som Volumental. Företaget med rötter på KTH gör exakta 3d-modeller enkelt.

Skräddarsydda skor, glasögon som sitter perfekt och hörlurar som inte trillar av. KTH-avknoppningen Volumentals idé är att göra det enklare att hitta produkter som passar.

Företaget har utvecklat en teknik som gör att det går både snabbt och enkelt att skapa 3d-modeller av en fot, ett ansikte eller hela kroppen. Skanningen görs med en djupkamera som Microsofts Kinect eller Intels Realsense.

En amerikansk barnskotillverkare ska se till att barn får skor i rätt storlek med Volumentals teknik. På samma sätt ska ett tyskt skoföretag tillverka skräddarsydda skor med hjälp av 3d-modeller av kundernas fötter.

Volumental har även ett samarbete med Intel och tog i höstas in 20 miljoner i startkapital.

Algoritmerna som tolkar och komprimerar informationen från kameran och bygger 3d-modellerna utvecklades från början av robotforskare på KTH i projektet kinect@home. Syftet var att lära robotar att känna igen sig i vardagliga miljöer.

 

Volumental

Gör: 3d-modeller enkelt.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 18.

Omsättning 2014: i.u.

Riskkapital: 20 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, Founder.org, MOOR.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt