Videotjänst ger lyft åt sport

2016-04-12 19:00  

Videoanalys blir ett allt viktigare hjälpmedel inom alla typer av sport. Med Malmöföretaget Spiideos system behövs bara en knapptryckning för spela in, analysera och dela en träning eller match.

Bakom bolaget står ett erfaret team med ett förflutet på Sony och Blackberry. Tillsammans med forskare från matematiska institutionen vid Lunds universitet har de utvecklat en tjänst för att spela in och automatiskt analysera sport. En av kunderna är Malmö FF som använder video från Spiideo för att utveckla klubbens unga talanger.

Enkelhet är riktmärket hos Spiideo. För att spela in ett träningsmoment från flera vinklar samtidigt behöver tränaren bara ta fram appen och trycka på en knapp.

– Du behöver inte någon som står och filmar och kan direkt dela träningen med spelarna, utan att bry dig om filer, lagring och sladdar, säger Spiideos vd Patrik Olsson.

Systemet bygger på att fasta kameror sätts upp på arenan. Spiideo använder internetuppkopplade kameror från Axis i Lund.

Bildanalysen sker i molnet. Bilder från flera kameror sys ihop till högupplösta panoramabilder där det går att backa och zooma som man vill.

Fotboll är huvudspåret men Spiideos system kan användas för alla sporter och sitter till exempel i Friidrottens Hus i Göteborg. Det användes också för att spela in alla lopp under senaste kortbane-EM i simning.

Genom bildanalys kan kameran automatiskt följa en viss idrottsutövare eller spelet på fotbollsplanen. Det öppnar också för enkla webbsändningar av till exempel ungdomsmatcher.

I vinter har tekniken använts på tre av Skistars svenska skidorter för att filma åkare som gör trick i ”funparks”. Åkaren drar sitt liftkort i en läsare, kör sitt åk och kan direkt se det på mobilen.

– Det har varit väldigt populärt. Vi har filmat upp till 7000 åk i veckan, säger Patrik Olsson.

Tekniken kan användas inom fler områden. Spiideo har till exempel ett samarbete med Lunds universitetssjukhus för videoanalys vid rehabilitering av äldre efter skador och benbrott.

Spiideo

Gör: Enkel videoinspelning på sportarenor.

Ort: Malmö.

Startår: 2012.

Anställda: 8.

Omsättning 2015: 1 Mkr.

Riskkapital:  Ingen uppgift.

Huvudägare: LMK Venture, Almi Invest.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt