Startup

Uppstickarna som fajtas om plats på 33-listan i Göteborg

33-LISTAN. Antibiotikaresistens. Andningshjälp. Revolutionerande 3d-teknik. Med dessa verksamheter vill tre av landets hetaste unga ta sig in på 33-listan.

Publicerad

Efter Linköping, Umeå och Malmö står Göteborg på tur för 33-listanturnén. Tre bolag har valts ut: 1928 Diagnostics, Monivent och BLB Industries. Den 14 mars möts framtidshoppen på hotellet Gothia Towers för att fajtas om en plats på 33-listan.

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics tar sig an ett av de största hoten mot mänskligheten: antibiotikaresistenta bakterier. Ett stort problem är att sjukhusen huvudsakligen fortfarande använder samma metod som 1928 för att hitta rätt typ av antibiotika, vilket tar lång tid – ofta flera dagar. Sätts fel sort antibiotika in blir medicineringen verkningslös och i värsta fall förvärras tillståndet.

Det unga bolaget har skapat automatiserad och molnbaserade programvara som kan snabba på den processen rejält, vilket sparar livsviktig tid. Patienterna kan lämna in ett blodprov, och med hjälp av det kan programmet sedan analysera bakteriens DNA-kod, och matcha den mot andra fall som finns i systemets databaser.

Kristina Lagerstedt, vd 1928 Diagnostics. Foto: Encubator

– Vår teknik gör det möjligt att faststämma vilken storts antibiotika som behövs på mindre än tjugofyra timmar, säger Kristina Lagerstedt, vd och tidigare cancerforskare.

Diagnostekniken kan också användas för att kartlägga hur multiresistenta bakterier breder ut sig – en viktig pusselbit för att bekämpa spridningen.

Programmet har hittills testats på tre svenska sjukhus. Fler står på tur – däribland lasarett som finns i Norden och Europa, enligt Kristina Lagerstedt. Men för att man ska kunna börja sälja sin produkt här behöver tekniken först bli CE-certifierad, en process som väntas vara klar i början av nästa år.

– Testerna har gått väldigt bra, och vi är övertygade att vår teknik kommer att få ett stort genomslag när den släpps. På sikt är USA och Asien två högintressanta marknader.

Monivents andningspump för nyfödda. Foto: Monivent

Monivent vill lösa ett annat problem inom sjukvården. Tre till sex procent av alla nyfödda barn behöver hjälp med andningen via manuell ventilering där sjukvårdspersonalen pumpar ner luft i lungorna. Men under den behandlingen kan barnen drabbas av syrebrist, ofta på grund av läckage, och om personalen pumpar ner in för stora volymer av luft kan det i värsta fall leda till kroniska lungskador.

Färska Monivent skapat en ny sorts andningshjälp i form av en ansiktsmask som har inbyggda sensorer, som kompletterar befintlig behandlingsutrustning, och kan skicka data trådlös till en extern skärm. Hjälpmedlet gör att läkare och sjuksköterskor kan få en tydligare återkoppling på hur behandlingen går. Får barnet för lite – eller för mycket – luft visar ansiktsmasken och skärmen det genom att lysa rött. Håller man sig inom rätt intervall är den färgen grön.

Företaget arbetar just nu med att få sin produkt kliniskt godkänd som medicinteknik, vilket är ett måste för att den ska kunna släppa på marknaden för användning på barn. I väntan på godkännandet har man släppt en variant av produkten som sjukhus kan köpa in för att personalen ska kunna få lära sig vad tekniken kan göra genom att träna på återupplivning av nyfödda på dockor.

Maria Gustafsson, vd Monivent. Foto: Monivent

– Personalen säger att man vill ha all hjälp man kan få i den stressiga situationen. Många är övertygande om man kan uppnå en skonsammare behandling med tekniken, vilket kommer att kunna förhindra att små barn får kroniska skador, säger Maria Lindqvist, vd och medgrundare till Monivent.

Certifieringsprocessen väntas vara klara inom ett år, enligt Maria Lindqvist. Ambitionerna efter det är tydliga:

– Om fem år finns vår teknik i flera delar av världen. Fokus kommer inledningsvis att ligga på Europa och USA, på sikt kommer också utvecklingsländerna bli en viktig marknad, säger Maria Lindqvist.

BLB Industries från Värnamo. Foto: BLB Industries

Tredje bolag att tävla i Göteborg är BLB Industries, som åker upp till Västsverige från hemmaorten Värnamo. Det unga företaget vill skaka om tillverkningsindustrin med sin banbrytande 3d-skrivarteknik. Uppfinngen ”The Box” är supersnabb – utskriftshastigheten är 1 2000 millimeter per sekund, jämfört med 50-60 millimeter på småskaliga skrivare – och kan printa 7 kilogram i timmen, med en utskriftsvolym på upp till hela tre kvadratmeter.

Till skillnad från konkurrerande maskiner använder ”boxen” också granulat i stället för tråd. Det gör att kunderna kan skräddarsy vilka egenskaper som de vill att materialet ska ha.

– Vi har precis sålt första skrivaren till ett indiskt bolag som ska printa kranieimplantat, men har tre andra kunder i helt andra branscher på gång, säger Tomas Burman, vd och medgrundare.

En annan sak som har gjort att branschen har fått upp ögonen för ”The Box” är att det går att välja utskrivarmunstycken i flera olika storlekar till maskinen.

– Det gör att vår maskin både klarar av att skriva ut kostnadseffektiva lösningar, vare det rör sig om snabba och billiga prototyper eller dyrare, mer findetaljerade utskrifter. Kunden kan välja vilken kostnadsnivån man vill ha beroende på vad syftet är med utskriften. Det kommer att förändra branschen, säger Tomas Burman.

Det här är 33-listan

Den 14 mars kommer 33-listan till Västkusten och Gotia Towers i Göteborg. Evenemanget är kostnadsfritt, och under kvällen fajtas dessa tre bolag om en 33-listanplats:

 

1928 Diagnostics

Gör: Digital DNA-analys av multiresistenta bakterier.

Ort: Göteborg.

Anställda: 7.

Startår: 2014.

Finansiering: Riskkapital från affärsänglar, samt stöd från EU, Vinnova och VGR, Västra Götalandsregionen.

Övrigt: Grundarna Kristina Lagerstedt, Susanne Staaf och Erik Kristiansson har alla forskarbakgrund, styrelseordförande Olof Sköld är serieentreprenör.

 

Monivent

Gör: Andningshjälp för nyfödda.

Startår: 2013.

Anställda: 3.

Finansiering: Bidrag, lån och riskkapital.

Övrigt: Grundidén till produkten kom från en läkare inom neonatalvården. Medgrundaren Maria Gustafsson har gått på Chalmers entreprenörsskola.

 

BLB Industries

Gör: Supersnabba och rekordstora 3d-utskrifter.

Ort: Värnamo.

Startår: 2016.

Anställda: 3.

Finansiering: Lån från två passiva investerare.

Övrigt: Tekniken skapades som ett ex-jobb på campus Värnamo på Högskolan i Jönköping. Ex-studenterna Jacob Lundin och Cim Bergdahl grundades sedan bolaget med Tomas Burman.

33-listan utser Sveriges mest lovande teknikbolag.

I år tas listan fram för tionde året i rad.

För att komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är listat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

 

33-listanturnén:

Linköping: 7 februari.

Umeå: 8 februari.

Malmö: 8 mars.

Göteborg: 14 mars.

Stockholm, final: 4 april.

Anmäl dig till turnéstoppen här: 33-listan.se.